Οικονομία

Νέο deal για υπεράκτιο αιολικό πάρκο ανοικτά της Αλεξανδρούπολης

1697548809 Snea default

Σε συμφωνία κατέληξε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για τη δημιουργία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Οπως ανακοινώθηκε, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και οι όμιλοι Κοπελούζου και Σαμαρά υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 ΑΕ που διαθέτει την άδεια παραγωγής για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και να είναι σταθερής έδρασης, ενώ η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων έχει ήδη εκδώσει άδεια έρευνας που αφορά τη θαλάσσια περιοχή η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600 MW, και εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών.

Η ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου θα καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, θα δημιουργήσει ισχυρή εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, προσφέροντας πράσινες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καταστεί μοναδικός μέτοχος της ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1.

Στρατηγική κίνηση

Οπως δήλωσε ο διευθύνων δύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, «η συμφωνία αυτή αποτελεί μία ακόμη στρατηγική κίνηση για τον Ομιλο ΔΕΗ, ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μια επιβεβαίωση της αποφασιστικότητάς μας να επιτύχουμε μία μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και κοινωνικά ωφέλιμη ανάπτυξη. Η χώρα μας, με σημαντικό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζεται συνεργασίες που θα ενισχύουν την τοπική κοινωνία, θα αξιοποιούν τους τοπικούς πόρους ενέργειας και θα παρέχουν αειφόρο ανάπτυξη». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας, επισήμανε ότι «η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι η τεχνογνωσία και εμπειρία της ΔΕΗΑΝ στην ανάπτυξη και υλοποίηση αιολικών πάρκων σε συνδυασμό με την εξειδίκευση και τεχνογνωσία του Ομίλου Κοπελούζου θα βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάπτυξη του υπεράκτιου πάρκου, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι μια νέα αγορά με πολύ σημαντικά ενεργειακά και οικονομικά οφέλη».

To Top