Οικονομία

Νέο «Εξοικονομώ» και για μη έχοντες

evakinita 2

evakinita 2

Ξεκινά ο β’ κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, το οποίο φιλοδοξεί με την ολοκλήρωσή του και μαζί με τον α’ κύκλο να παράσχει ενεργειακή αναβάθμιση σε 200.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα. Οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ξεκινούν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και οι δικαιούχοι θα μπορούν να τις υποβάλουν έως και τις 29 Μαρτίου 2024. Το πρόγραμμα κατευθύνεται αποκλειστικά σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) νόμιμο, η οποία χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης χαμηλότερη ή ίση της «Γ».

Οσοι υποβάλουν αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης θα είναι 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με την προκήρυξη θα επιδοτηθούν οι παρεμβάσεις που αφορούν  αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home). Στο πρόγραμμα επιλέξιμη δαπάνη αποτελεί και ο ΦΠΑ εφόσον δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Η ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων θα μπορεί να καλυφθεί είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανειακή σύμβαση (για το ποσό που επιλέγουν ή αυτό που θα τους εγκριθεί από την τράπεζα) είτε με συνδυασμό και των δύο.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του https://exoikonomo2023.gov.gr/ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, ενώ για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο και για κάθε επιλέξιμη κατοικία θα είναι δυνατή η υποβολή μόνο μιας αίτησης. Κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», δεν έχει δικαίωμα υποβολής στον β’ κύκλο.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα. Επίσης όποιος έχει υποβάλει αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος δεν έχει δικαίωμα υποβολής στον β’ κύκλο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, από την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.

Οπως τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ένταξη 31.549 κατοικιών στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ενώ συνολικά με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» θα έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε σχεδόν 200.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για τα νοικοκυριά.

To Top