Κόσμος

Nordic Monitor: Η Τουρκία κατασκοπεύει τη Γερμανία – Στόχος να ελέγχει τις αποφάσεις στην ΕΕ και το…

AP17082510889998

Nordic Monitor: Η Τουρκία κατασκοπεύει τη Γερμανία – Στόχος να ελέγχει τις αποφάσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Η Nordic Monitor αναφέρει ότι η Τουρκία συνεχώς κατασκοπεύει τη Γερμανία, με πρόσχημα ότι αναζητά επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως στην πραγματικότητα θέλει να ελέγχει τις αποφάσεις του Βερολίνου στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το nordicmonitor.com, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση 380 σελίδων που περιγράφει λεπτομερώς τη δράση της Άγκυρας. «Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Γερμανίας από ξένες δυνάμεις γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και περίπλοκες. Περιλαμβάνουν ανθρώπινες πηγές καθώς και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δραστηριότητες «αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα» και είναι «επιζήμια για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού. Θεωρείται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εφαρμογή των πολιτικών τους αποφάσεων.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση

Η έκθεση που εκδόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών κρούει συναγερμό για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από δραστηριότητες πληροφοριών που διεξάγονται από την Τουρκία και άλλες ξένες δυνάμεις στη Γερμανία, εγείροντας ανησυχίες ότι τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να αποδυναμώσουν σημαντικά τις διαπραγματευτικές θέσεις της Γερμανίας στην εξωτερική πολιτική καθώς και να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή. εντός της χώρας.

AP23144329546817
Nordic Monitor: Η Τουρκία κατασκοπεύει τη Γερμανία – Στόχος να ελέγχει τις αποφάσεις στην ΕΕ και το... 4

Γκιουλενιστές και Χεζμπολάχ

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία φέρεται να αναζητάει κυρίως Κούρδους και οπαδούς του Γκιουλέν, οι οποίοι είναι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να αναπτύσσουν σχέσεις με την τουρκική Χεζμπολάχ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, τονίζεται πως η περίπτωση της τουρκικής Χεζμπολάχ που λειτουργεί κατά κύριο λόγο μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας και οι υπερπόντιες δραστηριότητές της που επικεντρώνονται στη Γερμανία είναι πράγματι ανησυχητικό.

Ο ρόλος της τουρκικής μειονότητας

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως η μεγάλη τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, που υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατομμύρια, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να συλλέξουν πληροφορίες.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τονίζει πως η ουσιαστική διπλωματική παρουσία που διατηρεί η Τουρκία είναι μια ακόμη ευκαιρία για απόκτηση πληροφοριών στη Γερμανία. Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που αποκάλυπταν πώς η τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία με κύριο άξονα τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν.

AP17082510990385
Nordic Monitor: Η Τουρκία κατασκοπεύει τη Γερμανία – Στόχος να ελέγχει τις αποφάσεις στην ΕΕ και το... 5

Ένας άλλος στόχος των τουρκικών πληροφοριών είναι να ασκήσει επιρροή στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Γερμανία χρησιμοποιώντας τις τουρκικές κοινότητες ως μοχλό, ανέφερε η έκθεση. Το κύριο μέσο που χρησιμοποιεί η Τουρκία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η Ένωση Διεθνών Δημοκρατών (UID) με έδρα την Κολωνία. Η UID, που ιδρύθηκε το 2004, θεωρείται ότι είναι το μακρύ χέρι του Ερντογάν στο εξωτερικό, ειδικά στην Ευρώπη, και συνδέεται στενά με το κυβερνών AKP.

Εκτός από την κατασκοπεία επικριτών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται επίσης ενεργά για να επηρεάσουν διμερή ζητήματα με τη Γερμανία σε στρατιωτικό, τεχνολογικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των γερμανικών πολιτικών στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

To Top