Κόσμος

Ο αντίκτυπος του Καραμπάχ στην Υπερδνειστερία

Iperdnisteria

Ο αντίκτυπος του Καραμπάχ στην Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία, επίσημα η Δημοκρατία της Μολδαβίας της Πρίντεστρου (PMR), είναι ένα μη αναγνωρισμένο κράτος διεθνώς που θεωρείται μέρος της Μολδαβίας.

γράφει ο Δρ, Ευάγγελος Βενέτης*

Τον Μάρτιο του 2022, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε ψήφισμα που ορίζει την περιοχή ως υπό στρατιωτική κατοχή από τη Ρωσία. Η Υπερδνειστερία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της στενής λωρίδας γης μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των συνόρων Μολδαβίας-Ουκρανίας, καθώς και μέρος της γης στην άλλη πλευρά της όχθης του ποταμού. Πρωτεύουσα της είναι η Τίρασπολ. Η Υπερδνειστερία έχει αναγνωριστεί μόνο από άλλα τρία μη αναγνωρισμένα ή μερικώς αναγνωρισμένα αποσχισμένα κράτη: την Αμπχαζία, το Αρτσάχ και τη Νότια Οσετία. Η Υπερδνειστερία ορίζεται επίσημα από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ως Διοικητική Εδαφική Ενότητα της Αριστερής Όχθης του Δνείστερου (“Αριστερή Όχθη του Δνείστερου”). Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει την γεωπολιτική σημασία της περιοχής με τις ΗΠΑ και την Ρωσία να συγκρούονται σχεδόν σε κάθε επίπεδο εκεί.

Μόλις ανακοινώθηκε ότι έπεσε το Καραμπάχ, στο Κισινάου και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης άρχισε να συζητείται το επιχείρημα ότι αφού “η Ρωσία δεν υπερασπίστηκε το Καραμπάχ”, τότε το ίδιο θα συμβεί στην Υπερδνειστερία, την οποία σίγουρα θα εγκαταλείψει μόλις της θα γίνει πολύ δύσκολο να την διατηρήσει υπό έλεγχο επιχειρησιακά. Κατά την Μόσχα αυτές οι διαδικτυακές επιθέσεις δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να εκφοβίσουν τους κατοίκους της Υπερδνειστερίας. Αιτία είναι η γεωπολιτική υπεραξία της Υπερδνειστερίας για την Μόσχα αφορά στον ουκρανικό πόλεμο αλλά και την άσκηση επιρροής στην Ρουμανία και τα Βαλκάνια.

Στον μεν ουκρανικό πόλεμο η Υπερδειστερία είναι το ρωσικό προγεφύρωμα για μια ενδεχόμενη επέκταση της ρωσικής επιρροής στην νότια ακτή της Ουκρανίας. Το σενάριο αυτό ενισχύεται διαρκώς κι έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τους Ρώσους, καθώς θα αποκόψουν τους Ουκρανούς από την Μαύρη Θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για την δε Ρουμανία και τα Βαλκάνια οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της Υπερδνειστερίας ενδέχεται να είναι σοβαρές αν συνδυασθούν με αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων λόγω της αστάθειας στο Κόσοβο και την Βοσνία.

Την δεδομένη αυτή στιγμή οι Ρώσοι ανησυχούν για μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Υπερδνειστερία και την πλήρη εκκαθάριση της φιλορωσικής κρατικής της οντότητας.

Καθώς οι ΗΠΑ υπέστησαν στρατηγική ήττα στο Καραμπάχ, είναι αναμενόμενο να ενθαρρύνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υστερία κατά της Ρωσίας και της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Ο προπαγανδιστικός εκφοβισμός, με την “εμπειρία του Καραμπάχ” αναμένεται να συνεχιστεί και θα γίνουν προσπάθειες να εκκαθαριστεί πλήρως το πολιτικό πεδίο της αντιπολίτευσης και να εκκαθαριστούν δυνάμεις πιστές στη Ρωσία.

Από την πλευρά τους η Ρωσία και η Υπερδνειστερία θα επιχειρήσουν να αντιτάξουν την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως το 1990. Οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας περιμένουν εγγυήσεις από τη ρωσική πλευρά σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στον Δνείστερο. Είναι σημαντικό για τη Ρωσία να διατηρήσει τη θέση της στο Δνείστερο και για την Υπερδνειστερία να έχει την δική της κρατική οντότητα. Η σύγκρουση είναι σε εξέλιξη.

“Ο Δρ, Ευάγγελος Βενέτης είναι Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Γεωπολιτικής και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου με το συνδυασμό «Κοινό των Ηπειρωτών» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Στέφου

To Top