Κόσμος

Ο εφιάλτης των ομήρων της Χαμάς: «Οι τρομοκράτες έχουν τη μητέρα και τα μωρά της – Ελπίζουμε μόνο ότ…

hamas kosmos1

Ο εφιάλτης των ομήρων της Χαμάς: «Οι τρομοκράτες έχουν τη μητέρα και τα μωρά της – Ελπίζουμε μόνο ότι δεν τους χώρισαν»

Μια οικογένεια τριών γενεών που ζει σε ένα κιμπούτς του νότιου Ισραήλ φέρεται να απήχθη από τη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών το Σάββατο. Ο Yossi Sneider δήλωσε στο BBC τον τρόμο του όταν αναγνώρισε σε ένα βίντεο την ξαδέλφη του και τα δύο μικρά παιδιά της περικυκλωμένα από μαχητές.

Προσπάθησε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του στις 06:00 του Σαββάτου για να βεβαιωθεί ότι ήταν ασφαλείς, αλλά κανείς δεν απάντησε. Ο κ. Sneider δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει ούτε με τους γονείς ή τον σύζυγο της ξαδέλφης του.

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα να τους καλέσει το πρωί του Σαββάτου, έπεσε πάνω σε μια φωτογραφία που φαινόταν να είναι η ξαδέλφη του, Shiri Bib, και τα δύο παιδιά της – ο τετράχρονος Ariel και ο εννέα μηνών Kfir. «Περίπου στις 10 π.μ., 10:30, το πρωί του Σαββάτου είδα μια φωτογραφία της Shiri να κρατάει αυτά τα δύο μικρά παιδιά, με τους τρομοκράτες της Χαμάς να την περιτριγυρίζουν».

«Δεν μπορούσα να πιστέψω την εικόνα», δήλωσε ο κ. Sneider στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Το Σάββατο, η Χαμάς εξαπέλυσε μια δολοφονική επίθεση που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό. Τα αντίποινα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έχουν σκοτώσει περισσότερους από 700 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, λένε οι τοπικές αρχές.

Λίγο μετά τη λήψη της φωτογραφίας, ο κ. Σνάιντερ δήλωσε ότι έλαβε ένα βίντεο που δείχνει τη Σίρι «να κρατείται από τρομοκράτες… να κλαίει με τα δύο μωρά στα χέρια της». «Τα πήραν χωρίς φαγητό, χωρίς πάνες, χωρίς τίποτα», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε μόνο ότι δεν τα χώρισαν από τη μητέρα τους».

hamas kosmos3
Ο εφιάλτης των ομήρων της Χαμάς: «Οι τρομοκράτες έχουν τη μητέρα και τα μωρά της – Ελπίζουμε μόνο ότ... 4

Οι γονείς και ο σύζυγος της Shiri – Margit Silverman, Yossi Silverman και Yarden – αγνοούνται επίσης. Ο κ. Sneider προσπάθησε να έρθει σε επαφή, αλλά «δεν είχαμε νέα τους», λέει.

Η υγεία της Margit είναι μια από τις κύριες ανησυχίες του. «Η Margit είναι ένα πολύ, πολύ άρρωστο άτομο. Έχει Πάρκινσον, πολλά προβλήματα με το αίμα και είναι διαβητική».

Ενώ ο κ. Sneider είναι βέβαιος ότι η ξαδέλφη του και τα δύο παιδιά της έχουν συλληφθεί ως όμηροι, λέει ότι δεν είναι «100% σίγουρος» για το τι έχει συμβεί στη Margit, τον Yossi και τον Yarden.

hamas kosmos2
Ο εφιάλτης των ομήρων της Χαμάς: «Οι τρομοκράτες έχουν τη μητέρα και τα μωρά της – Ελπίζουμε μόνο ότ... 5

Περιγράφει την ξαδέλφη του Shiri, νηπιαγωγό, ως ευγενική. «Δεν της αξίζει αυτή η εμπειρία, σε κανέναν δεν αξίζει», είπε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, δήλωσε ότι «100 με 150» άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα μετά από απαγωγή τους από το Ισραήλ. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι οικογένειες 50 ομήρων είχαν ειδοποιηθεί από τον στρατό.\

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Κασάμ, έχει απειλήσει ότι θα εκτελεί έναν αιχμάλωτο για κάθε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτια αμάχων χωρίς προειδοποίηση.

To Top