Κόσμος

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί το Ισραήλ για να ζητήσει ανθρωπιστική «παύση πυρός» στη Γάζα

macron 1

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί το Ισραήλ για να ζητήσει ανθρωπιστική «παύση πυρός» στη Γάζα

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ και σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές πρόκειται να ζητήσει ανθρωπιστικού χαρακτήρα προσωρινή «παύση πυρός» στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, η γαλλική πρόταση δεν έχει το χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός ή ακόμα περισσότερο της ανακωχής – που περιέχουν στοιχεία μονιμότητας, αλλά αποσκοπούν στην απελευθέρωση των ομήρων, η οποία είναι και ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέες, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του δικαίου του πολέμου, κυρίως σε ότι αφορά το ζήτημα των ομήρων. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομήρων, που δεν είναι μόνο ισραηλινής υπηκοότητας, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Εκτιμά επίσης ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση της βίας, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον εμίρη του Κατάρ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλλά και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Σε συνομιλία που είχε με ομάδα δημοσιογράφων την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή προτού γίνει γνωστή η επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναφέρει – σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου – τα εξής:

«Ανάλογα με τις συζητήσεις, τις οποίες θα συνεχίσω τις επόμενες μέρες, θα εξετάσω μια επίσκεψη στο Ισραήλ. Απλά, θέλω να προσπαθήσω να πετύχω χρήσιμα πράγματα. Θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα κάνω τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες με όλους τους ηγέτες της περιοχής. Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την κλιμάκωση, αλλά η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εξ ορισμού ασταθής, γιατί βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο έντασης και πίεσης».

To Top