Κόσμος

«Ο Πούτιν γνώριζε από πριν την ανταρσία της Wagner», λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

AP17346296308695

«Ο Πούτιν γνώριζε από πριν την ανταρσία της Wagner», λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνώριζε για την εξέγερση της ομάδας Wagner πριν εκείνη συμβεί, ωστόσο δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει.

Σύμφωνα με τη washingtonpost.com, Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε και μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας επεσήμανε ότι «υπήρχαν αρκετά σημάδια για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία(…)ότι κάτι συνέβαινε».

Έτσι, οι ΗΠΑ έμαθαν για ύποπτες κινήσεις της μισθοφορικής ομάδας περίπου στα μέσα Ιουνίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ήξερε «σίγουρα τουλάχιστον 24 ώρες πριν», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η ανταρσία μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην Ουκρανία

Ο πρώην γενικός επιτελάρχης της Βρετανίας, λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, τονίζει ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν πράγματι ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης αποσύρεται από την ενεργό δράση, μετά το πλήγμα που πέτυχε στον Πούτιν. Έτσι, οι Ουκρανοί αντί να ευελπιστούν σε μια εύκολη αντεπίθεση, θα πρέπει να εξετάσουν το σενάριο της άμυνας και ειδικά του Κιέβου.

«Φαίνεται ότι ο Πριγκόζιν εγκατέλειψε τη μάχη για να πάει στη Λευκορωσία, αλλά θα είναι αυτό το τέλος του και της Wagner; Το γεγονός ότι πήγε στη Λευκορωσία θεωρώ πως είναι πηγή ανησυχίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Ντάνατ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News είπε ότι ο Πριγκόζιν ενδεχομένως αναδιοργανώνει τις δυνάμεις του στη Λευκορωσία, με αποτέλεσμα να εξαπολύσει από εκεί επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία μέχρι στιγμής δεν διαθέτει πολλές δυνάμεις, αφού η πλειοψηφία των στρατιωτών είναι στην πρώτη γραμμή.

To Top