Πριν από τρία χρόνια, ο δικηγόρος Jordan van den Berg ήταν ένας άγνωστος Τik Toker που έφτιαχνε βίντεο που κορόιδευαν μεσίτες ακινήτων.

Σήμερα όμως ο 28χρονος είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους ακτιβιστές στην Αυστραλία.

@purplepingers

This is how you dob on a real estate agency @JellisCraig #shitrentals

♬ original sound – Jordie van den Berg

Κάνοντας αναρτήσεις με το ψευδώνυμο «Purple Pingers», ο Jordan van den Berg αναμετράται με τη στεγαστική κρίση της Αυστραλίας, αναδεικνύοντας τις σοκαριστικές συνθήκες ενοικίασης, την κακή συμπεριφορά των ιδιοκτητών και τις αποτυχίες της κυβέρνησης, όπως τις αποκαλεί. Κάποιοι τον έχουν ονομάσει «Ρομπέν των ενοικιαστών».

View this post on Instagram

A post shared by Jordan van den Berg (@purplepingers)

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στέγαση στην Αυστραλία βρίσκεται σε κρίση. Οι ειδικοί λένε ότι σχεδόν όλα έχουν πάει στραβά.

Η αγορά ακινήτων είναι αστρονομικά ακριβή, κατακλύζοντας μια αγορά ενοικίων που βρίσκεται ήδη σε έλλειψη, και δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια αρκετή δημόσια στέγαση για να καλύψει τα κενά. Η κρίση έχει οδηγήσει τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και τα ποσοστά κενών κατοικιών σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας πολλούς Αυστραλούς σε ανασφαλή, απρόσιτα, υπερπλήρη ή μη ασφαλή στέγαση – ή στην έλλειψη στέγης.

View this post on Instagram

A post shared by Jordan van den Berg (@purplepingers)

Οι νέοι και οι ευάλωτοι είναι οι χειρότεροι αποδέκτες της κρίσης. «Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο στην Αυστραλία αντιμετωπίζονται οι ευάλωτοι άνθρωποι πραγματικά με εκνεύρισε», λέει ο ίδιος στο BBC από τη Μελβούρνη.

Παρόλο που ο Jordan van den Berg μένει στο δικό του σπίτι και αναγνωρίζει ότι είναι προνομιούχος, τονίζει ότι ξέρει πώς είναι να είσαι ενοικιαστής. Και έτσι άρχισε να κοροϊδεύει τους κτηματομεσίτες στο διαδίκτυο. Ο δικηγόρος ασκεί αρνητική κριτική στα άθλια σπίτια που διατίθενται προς ενοικίαση στην Αυστραλία.