Κόσμος

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επίθεση με μαχαίρι του Αυγ…

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επίθεση με μαχαίρι του Αυγούστου

Ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, έκανε χθες το βράδυ, 18/05, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε ένα γκαλά οργάνωσης προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης των συγγραφέων στη Νέα Υόρκη.

Ο πολύ γνωστός ινδικής καταγωγής λογοτέχνης, που έχει λάβει την αμερικανική υπηκοότητα και ζει στη Νέα Υόρκη, έλαβε τιμητική διάκριση από την PEN America, οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της λογοτεχνίας, της οποίας ήταν πρόεδρος.

Ο 75χρονος διανοούμενος, που εμφανίστηκε φορώντας γυαλιά με μαύρο φακό στο δεξί μάτι, φωτογραφήθηκε στο κόκκινο χαλί του αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κοντά στο Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν.

Ο Ρούσντι, η παρουσία του οποίου στο γκαλά δεν είχε αναγγελθεί εκ των προτέρων, απευθύνθηκε συγκινημένος στους 700 προσκεκλημένους του. «Η PEN America δεν ήταν ποτέ τόσο “σημαντική”», είπε ο συγγραφέας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η PEN, που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης.

«Η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατεί. Η βία δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Ο αγώνας συνεχίζεται», σημείωσε στα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά.

Μαχαίρωσε τον Ρούσντι περίπου δέκα φορές.

Στις 12 Αυγούστου, ο Ρούσντι είχε προσκληθεί σε λογοτεχνική εκδήλωση στην Τσοτάκουα, μικρή πολιτιστική πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Όταν πήρε τον λόγο, νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτής του σιιτικού Ιράν, όρμησε πάνω στον Ρούσντι και τον μαχαίρωσε περίπου δέκα φορές.

Θεατές και φρουροί έθεσαν υπό έλεγχο τον επιτιθέμενο, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Σε αυτόν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του. «Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι, εγώ σίγουρα δεν θα ήμουνα εδώ σήμερα. Εγώ ήμουν ο στόχος εκείνη την ημέρα, αλλά αυτοί ήταν ήρωες. Τους χρωστάω τη ζωή μου», σημείωσε ο Ρούσντι.

Ο λογοτεχνικός πράκτοράς του Άντριου Γουάιλι αποκάλυψε τον Οκτώβριο ότι ο λογοτέχνης έχασε την όραση από το ένα του μάτι και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το ένα του χέρι.

Τον Φεβρουάριο, κατά την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος που εξέδωσε, Victory City («Πόλη της Νίκης»), ο συγγραφέας είχε εκμυστηρευτεί στο περιοδικό «The New Yorker», ότι δυσκολεύεται πολύ να γράψει και ότι υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Προσφιλής στις ελίτ στη Δύση, μισητός στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους στο Ιράν ή στο Πακιστάν —ορισμένοι χάρηκαν με την επίθεση που δέχθηκε. Ο Ρούσντι είναι σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης.

Από το 1989 ζει υπό την απειλή θανάτου ύστερα από φατουά που είχε εκδοθεί εναντίον του από το Ιράν μετά την κυκλοφορία του διάσημου βιβλίου του «Οι Σατανικοί Στίχοι».

To Top