Κόσμος

Ο Τραμπ κατεβαίνει πρόεδρος για να αποφύγει τη φυλακή; – Το δυνατό και αδύναμο «χαρτί» του

AP23210070394646

Ο Τραμπ κατεβαίνει πρόεδρος για να αποφύγει τη φυλακή; – Το δυνατό και αδύναμο «χαρτί» του

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κατηγορείται επίσημα ότι προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ και είναι ανοιχτό το σενάριο της φυλάκισης του, ωστόσο κατεβαίνει για πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές.

Η Sarah Smith, αρθρογράφος του BBC, σε αναλυτικό άρθρο γράφει πως ο πρώην πρόεδρος ενδεχομένως διεκδικεί για δεύτερη φορά το χρίσμα, όχι για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, αλλά για να γλιτώσει να βρεθεί πίσω από τα σίδερα.

Συγκεκριμένα, αν εκλεγεί πρόεδρος και ταυτόχρονα καταδικαστεί (δεν υπάρχει κάποια αποτρεπτική διάταξη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ) θα δώσει χάρη στον εαυτό του και θα αποσύρει τις κατηγορίες. Ωστόσο, μπορεί και να κερδίζει χρόνο, γιατί η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα συμπέσει μαζί με το ζενίθ της προεκλογικής εκστρατείας.

AP23215644876991 1
Ο Τραμπ κατεβαίνει πρόεδρος για να αποφύγει τη φυλακή; – Το δυνατό και αδύναμο «χαρτί» του 4

Χαρακτηριστικά, ο πρώην βουλευτής Γουίλ Χερντ σε δείπνο των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως ο μόνος λόγος που ο Τραμπ είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο είναι να μείνει εκτός φυλακής.

Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει αποκομίσει 40 εκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του και οι δημοσκοπήσεις των δείχνουν ως φαβορί για τους Ρεπουμπλικάνους.

Εντούτοις, η κατάσταση ενδεχομένως αλλάξει όταν θα αντιμετωπίζει το Τζο Μπάιντεν και η δίκη θα τρέχει με εντατικούς ρυθμούς, με λεπτομέρειες από την πρώην προεδρική του θητεία να βγαίνουν στη φόρα.

AP23200807014043 1
Former President Donald Trump speaks at the Turning Point Action conference, Saturday, July 15, 2023, in West Palm Beach, Fla.(AP Photo/Lynne Sladky)

Έτσι, όταν ξεκινήσει η δίκη στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο, στη Φλόριντα τον Μάιο και στην Ουάσιγκτον σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαδικασίες αυτοπροσώπως. Ακόμη και για κάποιον με ιδιωτικό αεροπλάνο στη διάθεσή του, είναι κάτι που θα δυσκολέψει την εκστρατεία του.

«Όμως για άλλη μια φορά ο κ. Τραμπ είναι αυτός που ορίζει τους όρους της συζήτησης», γράφει η Sarah Smith και καταλήγει διερωτώμενη «ποιος ακούει επιχειρήματα σχετικά με την οικονομική πολιτική όταν ο Τραμπ είναι στην πόλη;».

To Top