Κόσμος

Οι διοικητές του Τάγματος Αζόφ ανταλλάχθηκαν με Ρώσους πιλότους, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Ερευνών Ρ…

Azov Zelenski

Οι διοικητές του Τάγματος Αζόφ ανταλλάχθηκαν με Ρώσους πιλότους, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Ερευνών Ρωσίας

Η επιστροφή των διοικητών του Τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία που κρατούνταν στην Τουρκία έγινε ως αντάλλαγμα για την επιστροφή Ρώσων αιχμαλώτων πιλότων που κρατούσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό υποστηρίζει το Ινστιτούτο Ερευνών Ρωσίας (Rusya Arastirmalari Enstitusu), που εδρεύει στην Άγκυρα, με ανάρτησή του στο «Χ» (σ.σ. πρώην Twitter).

«Σε συνομιλίες με Ρώσους διπλωμάτες στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, υπενθυμίστηκε ότι οι στρατιώτες και οι διοικητές της Αζοφικής ανταλλάχθηκαν με μεγάλο αριθμό αιχμαλώτων Ρώσων στρατιωτών. Πριν από λίγο καιρό αυτοί οι Ρώσοι στρατιώτες επέστρεψαν στη Ρωσία. Ωστόσο, ο όρος της Ρωσίας για την επιστροφή των στρατιωτών του “Αζόφ” ήταν να πάνε στην Τουρκία και να παραμείνουν εκεί ως το τέλος του πολέμου και να μην επιστρέψουν στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος του Ερντογάν

«Ωστόσο», συνέχισε, «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στη Ρωσία η ανταλλαγή των Ρώσων πιλότων, μεταξύ των οποίων ήταν και σημαντικά ονόματα, να γίνει με διοικητικούς του Αζόφ».

Τους πέντε διοικητές του Τάγματος Αζόφ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Βολντίμιρ Ζελένσκι στις 8 Ιουλίου κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη. Η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει τότε ότι πέτυχε την επιστροφή μελών του Τάγματος Αζόφ, μετά από «διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά».

«Η επιστροφή των διοικητών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των όρων υφιστάμενων συμφωνιών», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τον οποίο τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας.

To Top