Οικονομία

Οι ελεγκτές καταγράφουν αναρτήσεις σε Instagram, Facebook και TikTok

1697548809 Snea default

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει στέλεχος της ΑΑΔΕ στα «ΝΕΑ», κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας αποτελούμενης από επτά ελεγκτές της Αρχής, υπαγόμενης στα υψηλότερα κλιμάκια της ιεραρχίας, με αντικείμενο τη χρήση λογισμικού που αποθηκεύει και επεξεργάζεται το περιεχόμενο των ιστοσελίδων και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκαλύψει κρυφή επιχειρηματική δραστηριότητα, να καταγράψει αδήλωτα έσοδα και να παράσχει την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει τον εντοπισμό επιχειρήσεων νομιμοποίησης εσόδων που εδρεύουν στη χώρα, ή μεμονωμένων ατόμων που χρησιμοποιώντας την όποια αναγνωσιμότητά τους, πίσω από «ποσταρίσματα» που αρχικώς δείχνουν την καθημερινότητά τους, στην ουσία προωθούν συστηματικά και επ’ αμοιβή προϊόντα και υπηρεσίες. Η ομάδα αυτή, πέρα από την επαγγελματική της ικανότητα και τις γνώσεις που κατέχει διαθέτει και σειρά άλλων δεξιοτήτων όπως η ταχύτητα αντίληψης και της κρίσης / εκτίμησης καταστάσεων, η εξοικείωση με την τεχνολογία, η γνώση των ελεγκτικών διαδικασιών, καθώς και η υψηλή εχεμύθεια, στοιχείο απαραίτητο για το είδος δράσης που ασκούν.

Αίθουσα επιχειρήσεων. Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέων εσόδων, πραγματοποιείται άμεσα διασταυρωτικός έλεγχος με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει η φορολογική αρχή (π.χ. πλατφόρμα «My Data»). Επιπλέον η ΑΑΔΕ, για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, διαθέτει σύγχρονα συστήματα εγκατεστημένα σε αίθουσα επιχειρήσεων τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους ελεγκτές να παρακολουθούν real time την επιχειρηματική δραστηριότητα στις εκάστοτε οντότητες.

Στην αίθουσα επιχειρήσεων, συντονίζει τα συνεργεία ειδικός συντονιστής, ενώ παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια των δράσεων ένας ή περισσότεροι αναλυτές, οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο βλέπουν και διασταυρώνουν στοιχεία που δίνουν οι ελεγκτές από την έδρα του ελεγχόμενου, τα συγκρίνουν με τις βάσεις δεδομένων και δίνουν αν χρειαστεί περαιτέρω οδηγίες στα συνεργεία ελέγχου, μέσω προϊσταμένου  που βρίσκεται επίσης εκεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Διαφάνεια. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διαφάνεια, εξαλείφονται οι πιθανότητες διαπίστωσης ανακριβών ή αβάσιμων παραβάσεων και ενισχύεται η δίκαιη μεταχείριση των επιχειρηματιών αλλά και η σωστή συμπεριφορά του ελεγκτικού προσωπικού καθώς δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της διενέργειας του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα προστασίας των ελεγχόντων σε περίπτωση απόπειρας βιαιοπραγίας ή παρεμπόδισης του ελέγχου, καθώς υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης σύνδεσης του κέντρου με την ΕΛ.ΑΣ. με επείγον αίτημα συνδρομής.

Από τους πρώτους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι μια σειρά επαγγελματιών που ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ζουν πλουσιοπάροχα και διαφημίζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μέσω των social media. Οπως έχει αναφέρει και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αποκαλύφθηκαν πρόσωπα και δραστηριότητες αυτών που «διαφοροποιούσαν» την εικόνα που έδειχναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την εικόνα που έδιναν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Μέχρι στιγμής το ανώτατο πρόστιμο που έχει επιβληθεί είναι 350.000 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που προέβη σε φοροδιαφυγή και άλλα 350.000 ευρώ στην εταιρεία του.

To Top