Κόσμος

Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner – Το μέλλον των μισθοφόρων και ο «φόβος…

AP23163480414563

Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner – Το μέλλον των μισθοφόρων και ο «φόβος» του Κιέβου

Το γόητρο του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να έχει πληγεί από την ανταρσία της ομάδας Wagner, ωστόσο ο πλέον ισόβιος ηγέτης της Ρωσίας, πρόκειται να λάβει τα μέτρα του, για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Ειδικά, αν αναλογιστεί κάποιος πως είναι πρώην αξιωματικός της KGB, τότε είναι σίγουρο, ότι θα υπάρξει ηχηρή απάντηση.

Τι θα σημαίνει όμως αυτό; Αξιωματούχοι από το εξωτερικό θεωρούν ότι θα γίνει ακόμη πιο αυταρχικός, ενώ πρωτίστως θα ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό της χώρας του, ειδικά σε όσους αμφιταλαντευτήκαν, ή πήραν αμέσως το μέρος της μισθοφορικής οργάνωσης.

«Μάλλον θα εκκαθαρίσει αυτούς που θεώρησε ότι αμφιταλαντεύονται», πράγμα που σημαίνει ότι το καθεστώς του θα γίνει «πιο αυταρχικό και πιο βάναυσο ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά στο BBC ο Πολωνός ευρωβουλευτής Ράντεκ Σικόρσκι.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη».

Από τη ρωσική ελίτ στην Ουκρανία

Η κορυφαία αναλύτρια της Ρωσίας Τατιάνα Στανοβάγια έγραψε στο Telegram ότι «πολλοί μέσα στην ελίτ θα κατηγορήσουν προσωπικά τον Πούτιν για το γεγονός ότι όλα πήγαν τόσο μακριά και ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη αντίδραση από τον πρόεδρο έγκαιρα».

Σύμφωνα με την ίδια, όσοι επιχειρηματίες αμφισβήτησαν τον Πούτιν θα δεχτούν διώξεις ή πιέσεις, με αποτέλεσμα να σταθεροποιήσει την κυριαρχία του.

Αυτή η εσωτερική «φαγωμάρα» μπορεί να μοιάζει ως ευχάριστη είδηση για την Ουκρανία, όμως ενδεχομένως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν θα μπορούσε να παρακάμψει εύκολα αντιρρήσεις και να εξαπολύσει χειρότερες επιθέσεις, να επιστρατεύσει περισσότερο κόσμο ή να κάνει τακτική χρήση ακόμη πιο βάναυσων όπλων ή τακτικών.

Σε αυτό το σενάριο, πράγματι το Κίεβο θα μάχονταν έναν αντίπαλο που θα έκανε τα πάντα και πλέον δεν θα είχε κανέναν δίπλα του για να τον αποτρέψει.

To Top