Κόσμος

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία – Για «εγκληματική ενέργεια» έκαν…

ukrania rosia 4

Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία – Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο η Μόσχα

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η παροχή από τις ΗΠΑ πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία είναι «εγκληματική ενέργεια», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει επαφές με τις ΗΠΑ για ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά δεν συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον σε μεγάλα ζητήματα. «Δεν υπάρχει διάλογος εκεί», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής βοήθειας που ανήγγειλε χθες, Τετάρτη, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που κατ’ αυτή θα δώσει «νέα ορμή» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας για να ανακαταληφθούν ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η βοήθεια ανακοινώθηκε στο Κίεβο από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατήγγειλε ήδη από χθες την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας αυτού του είδους τη βοήθεια «ξεκάθαρη ένδειξη απανθρωπιάς».

«Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να στείλει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη απανθρωπιάς», έγραψε στο Telegram, τονίζοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «κινούμενα ραδιενεργά σύννεφα» από τις εκρήξεις των όπλων αυτών.

Τα πυρομαχικά αυτά είναι ικανά να διαπερνούν θωρακίσεις αρμάτων, αλλά θεωρούνται αμφιλεγόμενα εξαιτίας των τοξικών κινδύνων για τους στρατιωτικούς και τους άμαχους.

«Οι ΗΠΑ μεταφέρουν σκοπίμως όπλα που έχουν επιπτώσεις αδιακρίτως», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ουάσινγκτον «αρνείται να αποδεχθεί την αποτυχία της λεγόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» και είναι έτοιμη «να ξεγράψει τις επόμενες γενιές».

To Top