Κόσμος

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στην Οκινάουα ορκίζονται σε αυτή την 5λεπτη γυμναστική – Τους κρατά σε φόρ…

radio taiso

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στην Οκινάουα ορκίζονται σε αυτή την 5λεπτη γυμναστική – Τους κρατά σε φόρμα από το 1928

Μία από τις πέντε καθορισμένες Γαλάζιες Ζώνες του κόσμου, η Οκινάουα διαθέτει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις εκατοντάχρονων στον πλανήτη. Η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στη γη, χάρη στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Οι κάτοικοι της πόλης Οκινάουα ορκίζονται σε μια ρουτίνα γυμναστικής, η οποία κρατά μόλις 5 λεπτά. Όλα ξεκίνησαν από το Radio Taiso, το οποίο μεταφράζεται ως «ραδιοφωνική γυμναστική» και βασίζεται σε μια δημόσια ραδιοφωνική εκπομπή που ξεκίνησε το 1928 στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η Michelle Gross στο Insider, σε ένα ταξίδι της στην Οκινάουα, μια φίλη της, η Hikari, την κάλεσε να εξασκηθεί μαζί της σε μια απλή ρουτίνα άσκησης. Η Hiraki της είπε ότι ξεκινάει κάθε πρωί κάνοντας αυτή την πεντάλεπτη άσκηση με τους συναδέλφους της στην εργασία της.

«Έχω τόσες πολλές ωραίες αναμνήσεις με το τραγούδι Radio Taiso», είπε η Hiraki. «Μέρος της δουλειάς μου είναι η κατασκευή δεντρόσπιτων, οπότε ξεκινάμε κάθε μέρα τεντώνοντας το σώμα μας με αυτό το τραγούδι».

Σε όλη την Ιαπωνία, οι άνθρωποι εξασκούν το Radio Taiso εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Η πεντάλεπτη ρουτίνα γυμναστικής χαμηλής έντασης που έχει σκοπό να «ξυπνήσει» το μυαλό και τους μυς με την κίνηση, ασκείται παραδοσιακά πρωί – πρωί και μπορεί να γίνει σχεδόν από οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξάρτητα από σωματικούς περιορισμούς ή προβλήματα κινητικότητας.

Η Hikari δήλωσε ότι η εμπειρία της με το Radio Taiso ξεκίνησε ήδη από το δημοτικό σχολείο. «Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κάθε χωριό, γραφείο ή σχολείο έπαιζε τη μουσική του Radio Taiso και οι μαθητές πήγαιναν και γυμνάζονταν με τους φίλους τους», δήλωσε η Hikari. «Γυμναζόμασταν επίσης με το τραγούδι κάθε φορά που ξεκινούσαμε το μάθημα της φυσικής αγωγής και τις αθλητικές εκδηλώσεις».

Αν και η πρακτική έχει ως στόχο να προάγει σε μεγάλο βαθμό τη σωματική ευεξία και την κοινωνική αλληλεπίδραση – και τα δύο αποτελούν βασικές αρχές της φιλοσοφίας της Μπλε Ζώνης – η Michelle Gross αναφέρει πως «όταν κάνω Radio Taiso, έχει να κάνει και με την ενσυνειδητότητα».

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την πρακτική του Radio Taiso. Αν βρεθεί κανείς στην Οκινάουα με τζετ λαγκ και ξύπνιος στις 6:30 π.μ., θα καταλάβει πως το Radio Taiso εξακολουθεί να μεταδίδεται ζωντανά κάθε μέρα στην τηλεόραση και στο NHK Radio 1.

Η συντάκτρια αναφέρει πως «έχω διαπιστώσει ότι η πρακτική αυτή δεν είναι μόνο ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσω τη μέρα μου, αλλά αν ποτέ χρειάζομαι μια μικρή απογευματινή ανάσα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνω ένα διάλειμμα και να ανακάμψω».

Αν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια καθημερινή ολιγόλεπτη ρουτίνα γυμναστικής, παρακάτω θα δείτε πώς γίνεται η συγκεκριμένη πρακτική:

To Top