Τεχνολογία

Οι μαύροι εργαζόμενοι φοβούνται περισσότερο την αντικατάστασή τους από την τεχνητή νοημοσύνη

ai

Οι μαύροι εργαζόμενοι φοβούνται περισσότερο την αντικατάστασή τους από την τεχνητή νοημοσύνη

Οι φόβοι για απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης είναι δικαιολογημένοι, όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα σχετικών μελετών. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, οι μαύροι εργαζόμενοι είναι περισσότερο ανήσυχοι για την αντικατάστασή τους από τη νέα τεχνολογία.

Η Charter Works, μια εταιρεία ερευνών για την αγορά εργασίας, εξέτασε 1.173 εργαζομένους στις ΗΠΑ σε βιομηχανίες και σε διάφορες θέσεις για να καταγράψει τη στάση τους σχετικά με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που εντάσσονται σταδιακά στην εργασιακή καθημερινότητα.  

Σύμφωνα με το insider, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι φόβοι γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη διαφέρουν μεταξύ λευκών και μαύρων εργαζομένων. Συγκεκριμένα το 53% των μαύρων εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν φόβους πως η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τις δουλειές τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό στους λευκούς εργαζόμενους ήταν 39%.

Όμως παράλληλα οι μαύροι εργαζόμενοι και διευθυντές είναι περισσότερο θετικοί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τους λευκούς ομολόγους τους. Ειδικότερα, το 45% των μαύρων ερωτηθέντων χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στις καθημερινές εργασίες τους και μάλιστα το 61% δηλώνει ενθουσιασμένο από τις δυνατότητες που προσφέρει. Τα ποσοστά στους λευκούς εργαζόμενους και διευθυντές ήταν 37% και 51% αντίστοιχα.

Ενδεχομένως η ανησυχία τους ως προς τον κίνδυνο αντικατάστασής τους από τη εργαλεία της νέας τεχνολογίας να έχει τις ρίζες της στην ιστορία, σημειώνει η Έμιλι Γκολιγκόσκι, μια από ερευνήτριες που πραγματοποίησαν τη μελέτη.  «Οι τεχνολογικοί μετασχηματισμοί του παρελθόντος υποδηλώνουν σίγουρα ότι υπάρχει κάποιο ιστορικό προηγούμενο – και όχι προς το καλύτερο – όσον αφορά τον αντίκτυπο στους έγχρωμους και στις γυναίκες», είπε ο Γκολιγκόσκι στο Insider.

Ακόμη και πριν από την άνοδο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, οι μαύροι εργαζόμενοι σε χαμηλούς μισθούς αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντικατασταθούν από τεχνολογίες αυτοματισμού, τόνισε.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μαύροι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο άγχος και φόβο να αντικατασταθούν στον χώρο εργασίας από τεχνητή νοημοσύνη από τους λευκούς εργαζόμενους», είπε στο Insider και η Μαϊάσα Χάιες, διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης MediaJustice για τη φυλετική και οικονομική δικαιοσύνη. «Ιστορικά, οι έγχρωμοι εργάτες τείνουν να είναι οι λιγότερο προστατευμένοι και επομένως αυτοί που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση στην εργασία τους. Και αυτή η τάση έχει μεταφερθεί στην ψηφιακή εποχή».

Η Χάιες επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να διασφαλίσει με μέτρα προστασίας τους εργαζόμενους από τις πιθανές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης. «Χρειάζεται η κυβέρνηση να είναι αρκετά τολμηρή για να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών μέχρι να υπάρξουν οι κατάλληλες προστασίες όχι μόνο των μαύρων εργαζόμενων, αλλά και όλων των άλλων».

To Top