Κόσμος

Οι New York Times καταρρίπτουν το βασικό στοιχείο του Ισραήλ για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη…

nosokomeio sth Gaza

Οι New York Times καταρρίπτουν το βασικό στοιχείο του Ισραήλ για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Οι New York Times δημοσίευσαν νέα ανάλυση για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli στη Γάζα και αναφέρουν ότι καταρρίπτεται ο βασικός ισχυρισμός του Ισραήλ, που στηρίζεται σε βίντεο του Al Jazeera.

Συγκεκριμένα, το Al Jazeera σε ζωντανή μετάδοση που έκανε τη στιγμή του χτυπήματος, έδειχνε ένα φλας στον ουρανό, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι ήταν πύραυλος της Χαμάς, που εξερράγη στον αέρα και συγκεκριμένα πάνω από το νοσοκομείο.

Ωστόσο, το νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν έγινε το ανάποδο. Στην πραγματικότητα πυροδοτήθηκε στον ουρανό περίπου δύο μίλια μακριά, διαπίστωσαν οι Times, και είναι μια άσχετη πτυχή των μαχών που εκτυλίχθηκαν στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας εκείνη τη νύχτα.

Τα πλάνα λοιπόν, υποδηλώνουν ότι λάμβαναν χώρα ισραηλινοί βομβαρδισμοί και πως έγιναν δύο εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο μέσα σε δύο λεπτά από το χτύπημα του. Ο ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, είπε στους Times ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν χτυπούσαν «εντός εμβέλειας που έθεσε σε κίνδυνο το νοσοκομείο», αλλά αρνήθηκε να πει πόσο μακριά ήταν το πλησιέστερο χτύπημα.

Έτσι, οι Times κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος στο βίντεο δεν ήταν ποτέ κοντά στο νοσοκομείο. Εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ, όχι από τη Γάζα, και φαίνεται να εξερράγη πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, τουλάχιστον δύο μίλια μακριά από το νοσοκομείο.

Για να εντοπίσει το αντικείμενο στον ουρανό πίσω στην ισραηλινή επικράτεια, οι Times συγχρονίσαν τα πλάνα του Al Jazeera με άλλα πέντε βίντεο που γυρίστηκαν την ίδια στιγμή, συμπεριλαμβανομένων πλάνα από έναν ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, το Channel 12, και μια κάμερα CCTV στο Τελ Αβίβ. Αυτά τα διαφορετικά βίντεο παρείχαν μια άποψη του πυραύλου από βορρά, νότο, ανατολή και δύση.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες για να τριγωνοποιήσουν το σημείο εκτόξευσης σε αυτά τα βίντεο, οι Times διαπίστωσαν ότι το βλήμα εκτοξεύτηκε προς τη Γάζα από κοντά στην ισραηλινή πόλη Nahal Oz, λίγο πριν από τη φονική έκρηξη στο νοσοκομείο.

To Top