Κόσμος

Οι Ρώσοι ανέπτυξαν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή σε σιλό εκτόξευσης

pyraulos

Οι Ρώσοι ανέπτυξαν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή σε σιλό εκτόξευσης

Οι πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας ανέπτυξαν σε σιλό εκτόξευσης στη νότια Ρωσία ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard» που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με σημερινή εκπομπή του τηλεοπτικού διαύλου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη δημιουργία του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης Avangard το 2018, λέγοντας γι’ αυτό πως απαντά στην ανάπτυξη εκ μέρους των ΗΠΑ μιας νέας γενιάς όπλων και ενός αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας το οποίο το Avangard μπορεί να διαπεράσει.

Καθώς πλησιάζει το στόχο του, το όχημα ολίσθησης Avangard αποσπάται από τον πύραυλο και μπορεί να κάνει απότομους ελιγμούς εκτός της πορείας του πυραύλου και με υπερηχητικές ταχύτητες οι οποίες φθάνουν ως και 27 φορές την ταχύτητα του ήχου (περίπου 34.000 χλμ/ώρα).

Το τηλεοπτικό κανάλι «Ζβεζντά», που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε εικόνες ενός βαλλιστικού πυραύλου να μεταφέρεται σε σιλό εκτόξευσης, να υψώνεται αργά σε κάθετη θέση και στη συνέχεια να κατεβαίνει μέσα στο σιλό στην περιφέρεια Όρενμπουργκ, κοντά στο Καζακστάν.

Η Ρωσία είχε αναπτύξει τον πρώτο εξοπλισμένο με το Avangard πύραυλό της το 2019 στην ίδια εγκατάσταση στο Όρενμπουργκ.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, έχουν αμφότερες εκφράσει τη λύπη τους για την κατάρρευση συνθηκών για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τις οποίες είχε επιβραδυνθεί η κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και μειωθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου.

Εντούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν ένα φάσμα νέων οπλικών συστημάτων, περιλαμβανομένων υπερηχητικών.

To Top