Κόσμος

Οι τρεις κόκκινες γραμμές της Παλαιστίνης

palaistini2

Οι τρεις κόκκινες γραμμές της Παλαιστίνης

Διανύοντας τον τρίτο μήνα του πολέμου μεταξύ Παλαιστινίων κι Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ η σύγκρουση είναι αμφίρροπη. Η ζυγαριά της νίκης ρέπει κυρίως προς τους Παλαιστινίους, επειδή, παρά τις απώλειες σε άμαχο πληθυσμό κι υπέργειες υποδομές, διατηρούν ακέραιο το μεγαλύτερο μέρος του έμψυχου κι υλικού δυναμικού τους στις κατακόμβες της Λωρίδας, προκαλώντας σταδιακά μεγαλύτερες απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις.

Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ διαπιστώνει με απογοήτευση ότι ισοπεδώνοντας οικοδομικά τετράγωνα και σκοτώνοντας γυναικόπαιδα δεν μπορεί να κάμψει την πολεμική αντίσταση των Παλαιστινίων. Έχοντας υπόψη αυτή την παράμετρο ο παλαιστινιακός στρατός της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ έχει χαράξει τρεις κόκκινες γραμμές για την Παλαιστίνη.

Η πρώτη κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή του παλαιστινιακού πληθυσμού στην Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι τώρα παρά το ισραηλινό ανηλεές σφυροκόπημα από αέρος η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Λωρίδας αποτελούν αδιάρρηκτη ενότητα, η οποία έχει θεμελιώδη σημασία για την επιτυχημένη παλαιστινιακή άμυνα. Ο παλαιστινιακός άμαχος πληθυσμός έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη εγκαρτέρηση σε όλα τα δεινά που τον έχουν βρει από την ισραηλινή πολιτική εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας: δολοφονία οικείων, ισοπέδωση οικιών, διατροφική κρίση, έλλειψη πόσιμου νερού, απουσία στοιχειωδών παραμέτρων βασικής υγιεινής, κίνδυνος επιδημιών, έκθεση στον χειμώνα κλπ. Παρότι η ισραηλινή τρομοκρατία σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων τους έτρεψε από τα βόρεια στα κεντρικά και νότια της Λωρίδας με σκοπό τον εκτοπισμό τους στην Αίγυπτο, οι Παλαιστίνιοι αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν την πατρογονική τους γη στην Λωρίδα. Προτιμούν να πεθάνουν παρά να φύγουν.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή των Παλαιστινίων είναι η παραμονή της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της συνυφασμένης συνύπαρξής τους με τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό σε μια αδιάρρηκτη ενότητα. Προφανώς δεν έχει νόημα μια κυβέρνηση κι ένας στρατός να υπερασπίζονται την γη τους άδεια, χωρίς τον άμαχο πληθυσμό τους, και τούμπαλιν: ένας άμαχος πληθυσμός δεν μπορεί να μείνει στις εστίες του χωρίς την προστασία του στρατού του και της επί δύο σχεδόν δεκαετίες κυβέρνησής του. Η εν λόγω ενότητα αμάχου πληθυσμού και Χαμάς-Ισλαμικής Τζιχάντ αποτυπώνεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών (PSR), βάσει της οποίας το 57% των ερωτηθέντων στη Λωρίδα της Γάζας και το 82% στη Δυτική Όχθη πιστεύουν ότι η Χαμάς είχε δίκιο όταν ξεκίνησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η τρίτη κόκκινη γραμμή αφορά στην ανταλλαγή Παλαιστινίων κι Ισραηλινών αιχμαλώτων πολέμου. Η πρόσφατη δεκαήμερη εκεχειρία αποτελεί το πρελούδιο για την χρόνια ανακωχή που θα ακολουθήσει προσεχώς, ενδεχομένως, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, στις αρχές (ίσως στις 9) Ιανουαρίου. Ενώ όμως στην εκεχειρία η αναλογία Παλαιστινίων κι Ισραηλινών αιχμαλώτων ήταν «ένας προς τρεις», τώρα οι Παλαιστίνιοι προβάλλουν την αναλογία «όλων για όλους», δηλ. της απελευθέρωσης των εκατό και πλέον Ισραηλινών αιχμαλώτων για τις χιλιάδες των Παλαιστινίων αιχμαλώτων στις ισραηλινές φυλακές. Ακόμη κι αν δεν συμφωνηθεί εν τέλει μια τέτοια αναλογία, οι Παλαιστίνιοι αναμένουν την επίτευξη διευρυμένης αναλογίας σε σχέση με την εκεχειρία.

Οι ανωτέρω κόκκινες γραμμές αποτελούν την βάση επιχειρημάτων των Παλαιστινίων στις διεξαγόμενες συζητήσεις για μόνιμη ανακωχή με την διαπραγματευτική τους ισχύ να βασίζεται στις επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχης. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο: η αντοχή των Παλαιστινίων στον πόλεμο βασίζεται στο υψηλό φρόνημά τους ως αποτέλεσμα της προσήλωσής τους στις κόκκινες αυτές γραμμές που έχει θέσει η παλαιστινιακή ηγεσία.

  • Ο Ευάγγελος Βενέτης είναι Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής
To Top