Κόσμος

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ζητούν «να μην στοχοποιούνται αθώοι πολίτες» στη Γάζα

gaza1 11

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ζητούν «να μην στοχοποιούνται αθώοι πολίτες» στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας ζήτησαν σήμερα από την Τεχεράνη να μην μπαίνουν στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στον Καύκασο. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκε και η κατάσταση στη Γάζα. «Υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση αθώων πολιτών», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν προσέφεραν καμία νέα ιδέα. «Όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη δουλειά του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή και «προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο όργανο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Εάν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν έχει κάποια φαεινή ιδέα για αυτό, εμείς δεν το γνωρίζουμε», κατέληξε.

To Top