Οικονομία

Οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια: οι πρώτοι σταθμοί για το 2024

Κώστας Φραγκογιάννης

Κώστας Φραγκογιάννης

Το τελευταίο διάστημα η παρουσία της χώρας μας στη διεθνή σκηνή γίνεται όλο και πιο ενεργή, η συμμετοχή της στη διαμόρφωση των διεθνών εξελίξεων όλο και πιο αποφασιστική. Γεωπολιτικά, η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί και αναγνωριστεί διεθνώς ως πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία πλήττεται από έντονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Οικονομικά, η χώρα μας ενισχύει διαρκώς τον ρόλο της ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες για το 2023 καθώς και οι προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2024, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κινείται σε τροχιά ανάπτυξης.  Ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις αυτές έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει η εξωστρέφεια ως στρατηγική πολιτική επιλογή, που ασκείται συστηματικά και στοχευμένα σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας.

Στην οικονομική διπλωματία, η εξωστρέφεια, θεσμοθετημένη πλέον από το 2021 στο ετήσιο Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, παίρνει σάρκα και οστά αφενός μέσα από την ενδυνάμωση της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και αφετέρου μέσα από την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων στην Ελλάδα.

Με αυτή την ατζέντα εξωστρέφειας, ταξιδεύουμε εντός του Φεβρουαρίου σε Κωνσταντινούπολη και Ινδία, συνοδεία επιχειρηματικών αποστολών, καθώς και σε Ουάσιγκτον και Αμπου Ντάμπι για διμερείς επαφές. Θα ακολουθήσουν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, επισκέψεις και επαφές σε Ευρώπη (Γερμανία, Βαλτικές χώρες, Δυτικά Βαλκάνια), Αφρική (Αίγυπτο, Νιγηρία, Γκάνα), Ασία (Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Ιαπωνία), Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Λιβύη) και Καναδά.

Αυτό που έχει αξία να τονιστεί είναι ότι σε όλες μας τις δράσεις εξωστρέφειας, πορευόμαστε από κοινού, πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος, προωθώντας πειστικά και αποτελεσματικά τη νέα εικόνα της Ελλάδας ως σύγχρονης, ανοιχτής και ανταγωνιστικής οικονομίας που στηρίζει συλλογικά τα εθνικά της συμφέροντα.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων να συμμετέχουν στις επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώνουμε συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις εξωστρεφείς πολιτικές μας και επιβεβαίωση ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός δε ότι όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας – ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις επιχειρηματικές αποστολές ή να επωφελούνται από τα εργαλεία που τους προσφέρει η οικονομική διπλωματία, ενισχύει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με πρώτο σταθμό, λοιπόν, την Κωνσταντινούπολη, 1 και 2 Φεβρουαρίου 2024, στοχεύουμε να φέρουμε πιο κοντά τους επιχειρηματικούς κόσμους Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας ταυτόχρονα ακόμα ένα βήμα προς την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων με τη γείτονα χώρα. Στο Οικονομικό Φόρουμ που συνδιοργανώνουμε με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK), ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, από τους τομείς των κατασκευών, των τροφίμων, της υψηλής τεχνολογίας, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας και των ΑΠΕ, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν από κοντά προοπτικές συνεργασίας και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών.

Με αντίστοιχη επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφθούμε και την Ινδία, μεταξύ 21 και 24 Φεβρουαρίου, με σταθμούς τρεις πόλεις κομβικά κέντρα πολιτικής, οικονομίας και καινοτομίας, το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα και μια μοναδική ευκαιρία για ένα οργανωμένο και στοχευμένο άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια τεράστια, δυναμική και γεμάτη προκλήσεις παγκόσμια αγορά.

Με ενθουσιασμό, δυναμισμό και αποφασιστικότητα, με τον επιχειρηματικό κόσμο μαζί μας και με τη στήριξη των θεσμικών φορέων της αγοράς, συνεχίζουμε, λοιπόν, και το 2024, στον εξωστρεφή δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, με φρέσκες ιδέες και ανοιχτούς ορίζοντες, προς όφελος της χώρας και όλων ημών των πολιτών της.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης είναι υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια

To Top