Κόσμος

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την παραίτησή του, λόγω διαφορών στο μεταναστευτικό

Rutte

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την παραίτησή του, λόγω διαφορών στο μεταναστευτικό

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής (7/7) την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού, επικαλούμενος «ανυπέρβλητες» διαφορές μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την πολιτική της υποδοχής προσφύγων.

«Απόψε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα δυστυχώς ότι οι διαφορές είναι ανυπέρβλητες. Για το λόγο αυτό, θα υποβάλω σύντομα την παραίτησή μου στον βασιλιά εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, το… τέλος της ολλανδικής κυβέρνησης είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο μικρότερος εταίρος του τετρακομματικού συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση.

«Τα τέσσερα κόμματα αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μετανάστευση. Συνεπώς αποφάσισαν να βάλουν τέλος σε αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Τιμ Κούιστεν.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος σκαρφίστηκε μια κρίση συγκεντρώνοντας όλα τα συστατικά για να ρίξει την κυβέρνησή του, είχε παρ’ όλα αυτά το υποκοριστικό «τεφλόν» επειδή τα σκάνδαλα και οι πολιτικές κρίσεις πάντα γλιστρούσαν και δεν κόλλαγαν πάνω του.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα είναι ο μακροβιότερος στη θέση αυτή στην ιστορία της Ολλανδίας, προκάλεσε έκπληξη προτείνοντας διχαστικά μέτρα όσον αφορά την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, γνωρίζοντας ότι δύο από τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού θα τα απέρριπταν.

Τα κόμματα αυτά λογικά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης, μεταδίδουν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

To Top