Κόσμος

Ολλανδός ντετέκτιβ, γνωστός ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης» βρήκε κλεμμένο πίνακα του Β…

ντετέκτιβ

Ολλανδός ντετέκτιβ, γνωστός ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης» βρήκε κλεμμένο πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ

Βρέθηκε ένας πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο οποίος είχε κλαπεί από ένα μικρό μουσείο της Ολλανδίας το 2020, κατά τη διάρκεια της COVID-19, ανακοίνωσε την Τρίτη (12/9) το ινστιτούτο στο οποίο ανήκει το έργο τέχνης.

«Έχουμε εξαιρετικά ευχάριστα νέα. Ο πίνακας “Ο κήπος στο Nuenen” («Lentetuin» ή «Spring Garden») επέστρεψε στο μουσείο Groninger 3,5 χρόνια μετά την κλοπή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του μουσείου.

Το μουσείο επισήμανε επίσης ότι ο Άρθουρ Μπραντ, ένας διακεκριμένος Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία. Ο Άρθουρ Μπραντ, που είναι γνωστός ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης» μετά τον εντοπισμό μιας σειράς χαμένων έργων τέχνης υψηλού προφίλ, έλαβε για την ακρίβεια στην κατοχή του τον χαμένο πίνακα.

Ο πίνακας, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1884 και εκτιμάται μεταξύ 3 και 6 εκατομμυρίων ευρώ, εκλάπη από το μουσείο Singer Laren, ανατολικά του Άμστερνταμ, όπου είχε μεταφερθεί ως δανεικός για τις ανάγκες έκθεσης, σε μια ληστεία που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Η ολλανδική αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που δείχνει τη στιγμή κατά την οποία κλέφτης εισβάλλει στο μουσείο Singer Laren στις 30 Μαρτίου σπάζοντας τις γυάλινες πόρτες για να αρπάξει τον πίνακα στη μέση της νύχτας, πριν φύγει τρέχοντας με το έργο τέχνης.

Η κλοπή πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των εβδομάδων του λοκντάουν σε όλο τον κόσμο όταν υπήρχε η πανδημία της COVID.

Το έργο απεικονίζει τον κήπο της ενορίας του Νούενεν, την μικρή ολλανδική πόλη όπου ζούσαν οι γονείς του Βαν Γκογκ.

«Ο πίνακας έχει ταλαιπωρηθεί, αλλά – εκ πρώτης όψεως – είναι σε καλή κατάσταση», ανακοίνωσε το μουσείο Groninger και πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ και θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες προτού επιστραφεί.

Ο Μπραντ δήλωσε ότι οι συχνές εκκλήσεις, του ίδιου και της ολλανδικής αστυνομίας, για την επιστροφή του κλεμμένου έργου τέχνης απέδωσαν τελικά καρπούς όταν ένας άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε για την ασφάλειά του, παρέδωσε στον ντετέκτιβ τον πίνακα σε μια μπλε τσάντα, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο ίδιος ο Μπραντ, φαίνεται να ξεπακετάρει τον πίνακα στο σαλόνι του και να φωνάζει έκπληκτος όταν συνειδητοποιεί περί τίνος πρόκειται.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω» είπε και χαρακτήρισε εκείνη τη στιγμή μία από τις καλύτερες στη ζωή του.

Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και καταδικαστεί ένας άνδρας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και άλλη μία κλοπή πίνακα.

Ο Μπραντ είχε ορισμένες πληροφορίες για το πού κατέληξε το έργο, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν είχε κανένα στοιχείο. Ξαφνικά, πριν από δύο εβδομάδες τον κάλεσε άνδρας που του ζήτησε να επιστρέψει τον πίνακα. «Ο άνθρωπος μου είπε: “Θέλω να επιστρέψω τον Βαν Γκογκ. Μου προκάλεσε τεράστιο πονοκέφαλο”» σημείωσε ο «Ίντι».

To Top