Αθλητικά

“Όνειρο” του Ολυμπιακού ο “μπομπέρ” του NBA – Η καταδίκη που τον άφησε εκτός draft και οι 504 πόντοι (Vid)

"Όνειρο" του Ολυμπιακού ο "μπομπέρ" του NBA - Η καταδίκη που τον άφησε εκτός draft και οι 504 πόντοι (Vid)

Μεγάλωσε χωρίς μαμά και κατηγορήθηκε για βιοπραγία! Στο Λιμάνι κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και για την απόκτηση του Κέντρικ Ναν και αυτή είναι η ιστορία του.

Το ταλέντο και η αξία του Κέντρικ Ναν είναι αδιαμφισβήτητη. Ο σούπερ σταρ του NBA παρότι είναι 27 ετών έχει ήδη γράψει ιστορία με τα στατιστικά του στα παρκέ και είναι έτοιμος να τα πράξει και στα ευρωπαϊκά.

Μεγάλωσε χωρίς μητέρα

Ο Κέντρικ Ναν είχε πρόταση από τον Ολυμπιακό (αν και πλέον ο Ιγκνας Μπραζντέικις είναι Νο1 στη λίστα τους) με την ιστορία της ζωής του να είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αφού μεγάλωσε χωρίς μητέρα και έγινε και αυτός πατέρας που μεγαλώνει μόνος το παιδί του. Φυσικά, μεγαλωμένος στο Σικάγο δεν έλειπαν και τα μπλεξίματα με τις Αρχές.

Ο Ναν έπιασε για πρώτη φορά μπάλα μπάσκετ στα χέρια του σε ηλικία 2 ετών και έκτοτε δεν την άφησε. Την έβαλε αμέτρητες φορές στα καλάθια τόσο στο κολλέγιο, όσο και στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Όλα γύρω του γυρνούσαν από το μπάσκετ, αν και του έλειψε η μητρική αγκαλιά, καθώς την κηδεμονία είχε αναλάβει ο πατέρας του Μέλβιν, μιας και η μητέρα του, Κίμπερλι Χάρις, πάλευε με την κατάθλιψη.

Η μονογονεϊκή οικογένεια και η βιαιοπραγία της πρώην συντρόφου του

Αρχικά ήταν στο Ιλινόις, αλλά το 2016  η πρώην σύντροφος του τον κατηγόρησε πως την χτύπησε στο πρόσωπο, την έριξε στο έδαφος και της έριξε νερό. Ο Αμερικανός γκαρντ συνελήφθη για βιαιοπραγία και ενδοοικογενειακή βία και καταδικάστηκε σε 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας και 18 μήνες δικαστικής επιτήρησης. Το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις τον απέβαλε. 

Η δεύτερη ευκαιρία

Το Όκλαντ του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στο NCAA και την άρπαξε από τα μαλλιά. Στο τέλος της σεζόν ήταν ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 25,8 πόντους κατά μέσο όρο μετά τον Τρέι Γιανγκ. Οι πόρτες του NBA ήταν έτοιμες να του ανοίξουν διάπλατα. Όμως, η αρνητική του φήμη είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός draft το 2018.

Τα ρεκόρ πόντων

Επόμενη πρόκληση ήταν το Summer League. Ήθελε να αποδείξει σε όλους πως κάνουν λάθος. Οι Μαϊάμι Χιτ έδωσαν μόλις 4.737 δολάρια για να τον κάνουν δικό τους, έπειτα από τη συγκατάθεση του Έρικ Σποέλστρα. Έκανε πράγματα και θαύματα στο Summer League του 2019 και επάξια βρέθηκε στο ρόστερ της ομάδας.

Στα πρώτα πέντε ματς της σεζόν σκόραρε συνολικά 112 πόντους, σημειώνοντας ρεκόρ για ντεμπούτο παίκτη που δεν έχει γίνει επιλογή στο ντραφτ. Με 504 πόντους στα πρώτα 31 παιχνίδια έγινε ο «γρηγορότερος» ρούκι που φτάνει σε επίδοση 500 πόντων. Εντυπωσιακό για παίκτη που ήταν undrafted.

Η σεζόν του ολοκληρώθηκε με 15,3 πόντους και 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο και ήταν στην καλύτερη πεντάδα των rookies, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς του NBA, αλλά το δαχτυλίδι το φόρεσε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και οι Λέικερς.

Ο τραυματισμός που του στοίχισε

Έμεινε μια ακόμα χρονιά στο Μαϊμι και στη συνέχεια (2021-22) μετακόμισε στο Λος Άντζελες και τους Λέικερς, αλλά λίγο πριν την πρεμιέρα είχε ένα πρόβλημα στο γόνατο και έχασε όλη τη σεζόν. Ο τραυματισμός τον άφησε πίσω και παρότι φόρεσε τη φανέλα των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς δεν ήταν ποτέ ο παλιός καλός του εαυτός με αποτέλεσμα να μην έχει βρει συμβόλαιο στο NBA.

Έτσι, ίσως η Ευρωλίγκα να είναι το restart που αναζητεί, αφού είναι ακόμα 27 ετών και μπορεί πολλά να προσφέρει.

O Κέντρικ Ναν έχει δείξει και τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα καθώς συνεργάστηκε με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «National Basketball Players Association (NBPA)» δωρίζοντας 5.000 χιλιάδες δολάρια βοηθώντας τους πατεράδες που είναι σε μονογονεϊκή οικογένεια.

To Top