Κόσμος

Ώρα μηδέν για τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας – «Είμαστε έτοιμοι, θα γίνει σύντομα»

israel tank

Ώρα μηδέν για τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας – «Είμαστε έτοιμοι, θα γίνει σύντομα»

Η εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα γίνει «σύντομα» δήλωσε, σύμφωνα με το Sky News, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, καλώντας τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης του παλαιστινιακού θύλακα να την εγκαταλείψουν και να κινηθούν προς το Νότο.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν συνδυασμένα και συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού έρχεται λίγες ώρες μετά τη σχετική προαναγγελία από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα και το γραφείο του έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο στο οποίο ακούγεται να λέει: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται». Στο βίντεο φαίνονται οι στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι τους στο μήνυμα του Νετανιάχου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε επίσης μια ακόμη ανάρτηση με το εξής σχόλιο: «Μη κάνετε το λάθος, το Ισραήλ θα νικήσει». Πρόκειται για ένα σχόλιο που εκλαμβάνεται και ως μήνυμα στους συμμάχους της Χαμάς, οι οποίοι απειλούν με εμπλοκή στον πόλεμο εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε κλιμάκωση της επιχειρησης. Το Ιράν υπογράμμισε τον κίνδυνο για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, η οποία ενδεχομένως να μην μπορεί να αποφευχθεί τις επόμενες ώρες. Ο «άξονας της αντίστασης» είναι με «το δάχτυλο στη σκανδάλη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Σημειώνεται πως το απόγευμα του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά. Παράλληλα εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση και στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και πολλές διπλωματικές επαφές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν είχε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου του επισήμανε πως πρέπει να αποτραπεί «περιφερειακή ανάφλεξη» και η ανάμιξη της Χεζμπολάχ στη διένεξη.

Εν τω μεταξύ στον παλαιστινιακό θύλακα επικρατεί μια κόλαση με τους βομβαρδισμούς και το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας και των βόρειων περιοχών προς το νότο, το οποίο έληξε στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι νεκροί των ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν ξεπεράσει τους 2.200, ενώ ο ΟΗΕ και πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επισημάνει πως είναι αδύνατη η μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ζήσαμε μια νύχτα τρόμου. Το Ισραήλ μας τιμώρησε επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι μας. Υπάρχει χειρότερη βαρβαρότητα;» είπε ένας παλαιστίνιος πατέρας τριών παιδιών τηλεφωνικά, αρνούμενος να δώσει το όνομά του, επειδή φοβάται τυχόν αντίποινα. «Δεν θα φύγω ποτέ, προτιμώ να πεθάνω, αλλά δεν μπορώ να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Είμαστε αβοήθητοι», πρόσθεσε.

To Top