Ελλάδα

Οργή και αντιδράσεις για «έθιμο» σε χωριό της Αρκαδίας: Μαστιγώνουν άλογα σε «αναπαράσταση παραδοσια…

αρκαδία1

Οργή και αντιδράσεις για «έθιμο» σε χωριό της Αρκαδίας: Μαστιγώνουν άλογα σε «αναπαράσταση παραδοσιακού αλωνίσματος»

Αντιδράσεις και οργή προκαλεί στα social media το έθιμο της «αναπαράστασης του παραδοσιακού αλωνίσματος» στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, καθώς δημοσιεύτηκε βίντεο, κατά το οποίο χτυπούν πέντε άλογα.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που δημοσίευσε ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης, πέντε άλογα, δέχονται χτυπήματα και υποχρεώνονται να συμμετάσχουν σε ένα «έθιμο» που γίνεται εδώ και περίπου 20 χρόνια στο χωριό. Σύμφωνα με την καταγγελία για κακοποίηση ζώων από τον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο, μία οικογένεια αποχώρησε ώστε να μην δουν τα ανήλικα παιδιά της το βίαιο θέαμα στο αλώνι.

«ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ..

Κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού με μηνύματα εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες πως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παράδοση με τα Ζώα.

Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν στην αναπαράσταση αλωνίσματος στο χωριό Βαλτεσινίκο Αρκαδίας. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι σ’ αυτόν τον πλανήτη είμαστε φιλοξενούμενοι δεν μας ανήκει…. κάθε πλάσμα έχει δικαίωμα στη ζωή, κακώς κάνουμε κατάχρηση της οποίας δύναμης μας και έχουμε επιβληθεί παντού… κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό!

Ένα από τα δεκάδες μηνύματα.

-Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται μια εκδήλωση στην οποία βασανίζονται ζώα;;;

Μαστίγωναν τα άλογα, τα οποία τα είχαν μέσα στη ζέστη να σέρνει το ένα το άλλο και γελούσαν! Το αλώνισμα είναι το δέσιμο των αλόγων μεταξύ τους και ενός στύλου και τα δέρνουν για να πηγαίνουν στην ίδια κατεύθυνση.

Ταράχτηκα πάρα πολύ με το θέαμα είχα και τον γιο μου μαζί και έφυγα γιατί δεν ήθελα να βλέπει τι γινόταν! Ταυτόχρονα όµως δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέαμα να µην εγείρει µέσα µας θυµό και ενοχές.

Δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παράδοση;;;» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου που συνοδεύει το βίντεο.

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ..Κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού με μηνύματα εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες πως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παράδοση με τα Ζώα .Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες εικόνες που είδαν στην αναπαράσταση αλωνίσματος στο χωριό Βαλτεσινίκο Αρκαδίας. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι σ’ αυτόν τον πλανήτη είμαστε φιλοξενούμενοι δεν μας ανήκει…. κάθε πλάσμα έχει δικαίωμα στη ζωή, κακώς κάνουμε κατάχρηση της οποίας δύναμης μας και έχουμε επιβληθεί παντού… κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό!Ένα από τα δεκάδες μυνήματα.-Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται μια εκδήλωση στην οποία βασανίζονται ζώα;;; Μαστίγωναν τα άλογα τα οποία τα είχαν μέσα στη ζέστη να σέρνει το ένα το άλλο και γελούσαν! Το αλώνισμα είναι το δέσιμο των αλόγων μεταξύ τους και ενός στύλου και τα δέρνουν για να πηγαίνουν στην ίδια κατεύθυνση.Ταράχτηκα πάρα πολύ με το θέαμα είχα και τον γιο μου μαζί και έφυγα γιατί δεν ήθελα να βλέπει τι γινόταν! Ταυτόχρονα. όµως δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέαμα να µην εγείρει µέσα µας θυµό και ενοχές.Δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παράδοση;;;

Posted by Arcadia Animal Care, GR/Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης on Thursday, August 17, 2023

Ενώ ακολούθησε και δεύτερη ανάρτηση του συλλόγου, στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Αναφερόμενοι στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο χωριό Βαλτεσινίκο της Αρκαδίας, η θέση του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Σύλλογου Τρίπολης είναι η εξής:

Αρχικά πρωτίστως ως πολιτιστικό σωματείο, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτιστική-λαογραφική αναβίωση εθίμου αρκεί φυσικά αυτή να μην εμπεριέχει κανενός είδους κακοποίηση. Κάλλιστα μπορεί να γίνει η αναβίωση της πρακτικής, με έναν άνθρωπο, δίπλα σε ένα ιπποειδές, ώστε τύποις να γίνεται αναπαράσταση του αλωνίσματος. Το δημόσιο μαστίγωμα, και κακοποίηση των ιπποειδών αποτελεί καθαρά υποκουλτούρα, πράξη διωκόμενη από το νόμο, αλλά και δυσφήμηση του τόπου μας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες αναπαραστάσεις συναντώνται σε τριτοκοσμικές χώρες και έχουν εγείρει την αγανάκτηση της παγκόσμιας κοινότητας. Το ότι κάτι μπορεί να γινόταν στο παρελθόν δεν δίνει σήμερα άφεση αμαρτιών στο να πραγματοποιούνται σήμερα κακοποιητικές συμπεριφορές. Ως πολιτιστικός φιλοζωικός σύλλογος Τρίπολης είμαστε σε διεργασίες προκειμένου να καταθέσουμε στην εισαγγελία σχετική με το συμβάν καταγγελία. Ο άνθρωπος και τα ζώα, προαιώνια συμπορεύονται στον αγώνα για τη ζωή, οφείλουμε όμως στους συμπαραστάτες μας για την επιβίωση να δείχνουμε τον πρέποντα σεβασμό».

Αναφερόμενοι στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο χωριό Βαλτεσινίκο της Αρκαδίας, η θέση του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Σύλλογου Τρίπολης είναι η εξής:Αρχικά πρωτίστως ως πολιτιστικό σωματείο , δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτιστική- λαογραφική αναβίωση εθίμου αρκεί φυσικά αυτή να μην εμπεριέχει κανενός είδους κακοποίηση. Κάλλιστα μπορεί να γίνει η αναβίωση της πρακτικής, με έναν ανθρωπο , δίπλα σε ένα ιπποειδές ώστε τύποις να γίνεται αναπαράσταση του αλωνίσματος. Το δημόσιο μαστίγωμα, και κακοποίηση των ιπποειδών αποτελεί καθαρά υποκουλτούρα , πράξη διωκόμενη από το νόμο, αλλά και δυσφήμηση του τόπου μας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες αναπαραστάσεις συναντώνται σε τριτοκοσμικές χώρες και έχουν εγείρει την αγανάκτηση της παγκόσμιας κοινότητας. Το ότι κάτι μπορεί να γινόταν στο παρελθόν δεν δίνει σήμερα άφεση αμαρτιών στο να πραγματοποιούνται σήμερα κακοποιητικές συμπεριφορές. Ως πολιτιστικός φιλοζωικός σύλλογος Τρίπολης είμαστε σε διεργασίες προκειμένου να καταθέσουμε στην εισαγγελία σχετική με το συμβάν καταγγελία. Ο άνθρωπος και τα ζώα, προαιώνια συμπορεύονται στον αγώνα για τη ζωή, οφείλουμε όμως στους συμπαραστάτες μας για την επιβίωση να δείχνουμε τον πρέποντα σεβασμό.

Posted by Arcadia Animal Care, GR/Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης on Friday, August 18, 2023

Για την εκδήλωση είχε κυκλοφορήσει και σχετική αφίσα-πρόσκληση «διαφημίζοντάς» τη ως μέρος πανηγυριού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Αυγούστου, όπου μετά ακολούθησε «παραδοσιακό γλέντι με δωρεάν φαγητό».

%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1
Οργή και αντιδράσεις για «έθιμο» σε χωριό της Αρκαδίας: Μαστιγώνουν άλογα σε «αναπαράσταση παραδοσια... 3
To Top