Κόσμος

Οργή στο Ισραήλ για δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας – Σφοδρή κριτική και από τις…

Ben Gvir

Οργή στο Ισραήλ για δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας – Σφοδρή κριτική και από τις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις με δηλώσεις του, που χαρακτηρίστηκαν ρατσιστικές, αναφορικά με τη μετακίνηση των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός επικρίθηκε έντονα ακόμη και από τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ο ακροδεξιός υπουργός υποστήριξε ότι το δικαίωμα των Εβραίων εποίκων στη ζωή και τη μετακίνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπερισχύει του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην ελεύθερη μετακίνηση.

Οι Παλαιστίνιοι ζουν επί δεκαετίες υπό αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνοι ασκούν περιορισμένη αυτοδιοίκηση, σε μια περιοχή η οποία επιδιώκουν να αποτελέσει τμήμα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ο Μπεν-Γκβιρ υποστήριξε ότι αυτοί οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι για την προστασία της ασφάλειας της οικογένειάς του. «Το δικαίωμά μου, το δικαίωμα της συζύγου μου και το δικαίωμα των παιδιών μου να μετακινούνται στους δρόμους της Ιουδαίας και της Σαμάρειας είναι πιο σημαντικά από το δικαίωμα μετακίνησης των Αράβων», δήλωσε, αναφερόμενος στη Δυτική Όχθη με το βιβλικό εβραϊκό της όνομα.

Στη συνέχεια, ο ακροδεξιός υπουργός απευθύνθηκε στον αραβο-ισραηλινό δημοσιογράφο Μοχάμεντ Μαγκάντλι που βρισκόταν στο τηλεοπτικό πάνελ λέγοντας: «Λυπάμαι, Μοχάμεντ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια. Το δικαίωμά μου στη ζωή υπερτερεί του δικαιώματός σας στη μετακίνηση».

Η δήλωση καταδικάστηκε τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Την Παρασκευή πλήθος κόσμου διαδήλωσε έξω από το σπίτι του Μπεν-Γκβιρ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τα εμπρηστικά σχόλια του υπουργού Μπεν-Γκβιρ για την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης», τόνισε σε ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Καταδικάζουμε κάθε ρατσιστική ρητορική· τέτοια σχόλια είναι ιδιαίτερα επιζήμια όταν γίνονται από ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης και δεν συνάδουν με την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τα σχόλια του Μπεν-Γκβίρ ως «ρατσιστικά και ειδεχθή» σημειώνοντας ότι αυτά «απλά επιβεβαιώνουν το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ για την υπεροχή των Εβραίων».

Στις αντιδράσεις προστέθηκε και η Αμερικανίδα τοπ-μόντελ Μπέλα Χαντίντ, της οποίας ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος και η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Η Χαντίντ καταφέρθηκε κατά του υπουργού με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Instagram όπου έχει σχεδόν 60 εκατομμύρια ακόλουθους. «Πουθενά και ποτέ, ειδικά το 2023 δεν πρέπει μια ζωή να είναι πιο πολύτιμη μιας άλλης. Ειδικά απλά λόγω εθνικότητας, πολιτισμού ή καθαρού μίσους», τόνισε σε χθεσινή της ανάρτηση η Χαντίντ.

Ο Μπεν-Γκβιρ απάντησε σήμερα στο τοπ-μόντελ χαρακτηρίζοντας τη Χαντίντ «άνθρωπο που μισεί το Ισραήλ», υποστηρίζοντας ότι εκείνη κοινοποίησε μόνο ένα τμήμα των δηλώσεών του για να τον παρουσιάσει ως ρατσιστή.

Ο Μπεν-Γκβιρ, ένας σκληροπυρηνικός Εβραίος έποικος από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που ζει με την οικογένειά του στον ισραηλινό οικισμό Κιριάτ Αρμπα, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρώνα, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποκίνηση βίας κατά Αράβων – που αποτελούν το 21% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Ανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο εν μέρει λόγω εκείνων των ταραχών του 2021. Το ακροδεξιό κόμμα του, Εβραϊκή Δύναμη, συμμετέχει στον θρησκευτικό-εθνικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο υπουργός υποστηρίζει ότι έχει γίνει πιο μετριοπαθής από τότε που εντάχθηκε στην κυβέρνηση.

Ωστόσο δηλώσεις του συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις με τελευταίο παράδειγμα νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν επαίνεσε έναν Ισραηλινό έποικο που φέρεται να σκότωσε έναν Παλαιστίνιο, με τον Μπεν-Γκβιρ να λέει: «Όποιος αμύνεται κατά της ρίψης πετρών θα πρέπει να βραβεύεται με ένα μετάλλιο τιμής».

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο το 1967. Διαρκώς επεκτείνει δεκάδες οικισμούς που κρίνονται παράνομοι από τα Ηνωμένα Έθνη και τις περισσότερες χώρες, μια άποψη που αμφισβητεί το Ισραήλ, όπως απορρίπτει και τις κατηγορίες πως ασκεί ένα σύστημα απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η βία διαρκώς αυξάνεται τους τελευταίους 15 μήνες, με συχνές ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές, επιθέσεις Παλαιστινίων κατά Εβραίων σε δρόμους και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά. Από τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 188 Παλαιστίνιοι και 35 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί σε εχθροπραξίες.

To Top