Κόσμος

Όσα έχουν γίνει γνωστά για «τον βομβαρδισμό στο κομβόι αμάχων» που εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα

gaza12

Όσα έχουν γίνει γνωστά για «τον βομβαρδισμό στο κομβόι αμάχων» που εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα

Την Παρασκευή (13/10) ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας είχε λάβει εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ. Το τελεσίγραφο ανέφερε να εκκενωθεί η βόρεια Γάζα, με τον πληθυσμό να κατευθυνθεί προς τη νότια Γάζα, καθώς η περιοχή θα δεχόταν επίθεση. Οχήματα ξεκίνησαν να μεταφέρουν αμάχους, οι οποίοι διέφευγαν από τη βόρεια Γάζα μετά την έκδοση εντολής εκκένωσης από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας

Με τη λήξη του τελεσίγραφου, οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν και άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτοι τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, διάφορα βίντεο βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, δείχνοντας πως είχαν βομβαρδιστεί οι δρόμοι από τους οποίους περνούσαν τα οχήματα με τον άμαχο πληθυσμό, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Το bbc.com επιβεβαίωσε ότι το χτύπημα σημειώθηκε στην οδό Salah-al-Din, η οποία είναι μία από τις δύο οδούς εκκένωσης από τη βόρεια Γάζα προς το νότο.

Στο βίντεο που έχει επαληθευτεί φαίνεται μια σκηνή απόλυτης σφαγής. Άνδρες τρέχουν προς ένα φορτηγό φωνάζοντας προσευχές και θρηνώντας, ενώ ο αέρα είναι γεμάτος καπνό. Σειρήνες και συναγερμοί αυτοκινήτων ακούγονται παντού.

Καθώς η κάμερα πλησιάζει στο φορτηγό, γίνεται σαφής η έκταση της καταστροφής. Πτώματα βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Αργότερα, το σώμα ενός μικρού παιδιού, ντυμένου με σορτς και μπλουζάκι, φαίνεται να κείτεται πάνω στο φορτηγό, με το κεφάλι του στραμμένο αμήχανα προς την κάμερα.

Το BBC αναφέρει πως υπάρχουν τουλάχιστον 12 πτώματα ανάμεσα στα συντρίμμια. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Άλλα πλάνα δείχνουν τα πτώματα των θυμάτων να κείτονται στο δρόμο. Οχήματα φαίνονται να καίγονται.

Επαλήθευση των συνεπειών

Μια σειρά από βίντεο έχουν πλέον εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν την άμεση συνέχεια του χτυπήματος.

@skynews

♬ original sound – Sky News

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον δρόμο Salah al-Din, έναν σημαντικό αυτοκινητόδρομο που διατρέχει από βορρά προς νότο τη Λωρίδα και μία από τις μόλις δύο οδούς εκκένωσης για τους αμάχους που ζουν στο βορρά. Ο δρόμος ήταν γεμάτος κίνηση όλη την Παρασκευή, καθώς οι κάτοικοι της Γάζας που ζουν στο βορρά ακολουθούσαν τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν την περιοχή.

Πάνω από περίπου 30 άτομα επιβαίνουν στο όχημα του βίντεο. Το BBC, ωστόσο, αναφέρει πως: «Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν αυτό το φορτηγό ήταν ακριβώς αυτό που χτυπήθηκε στα πλάνα που έχουμε δει από το χτύπημα».

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε νότια αυτής της τοποθεσίας. Αυτό το βίντεο τραβήχτηκε βορειοανατολικά της επίθεσης, όπου πιθανότατα θα βρισκόταν η αυτοκινητοπομπή τις ώρες πριν το χτύπημα».

To Top