Κόσμος

Παραιτήθηκαν από το ΔΣ σχολής του Χάρβαρντ ο Άινταν Οφερ και η σύζυγός του λόγω της επιστολής φοιτητ…

Παραιτήθηκαν από το ΔΣ σχολής του Χάρβαρντ ο Άινταν Οφερ και η σύζυγός του λόγω της επιστολής φοιτητών για τις επιθέσεις της Χαμάς

Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Άινταν Οφερ και η σύζυγός του, Μπάτια, υπέβαλαν την παραίτησή τους από το εκτελεστικό συμβούλιο σχολής του Χάρβαρντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής του πανεπιστημίου αντέδρασαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Δυστυχώς, η πίστη μας στην ηγεσία του Πανεπιστημίου έχει διαρραγεί και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε καλή τη πίστει να υποστηρίζουμε το Χάρβαρντ και τις επιτροπές του», ανέφερε το ζευγάρι σε δήλωσή του στο CNN.

Ο Ισραηλινός κατέχει την 80η θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg και διαθέτει περιουσία που αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η απόφαση των Οφερ να αποχωρήσουν από το εκτελεστικό συμβούλιο της σχολής Kennedy School of Government του Χάρβαρντ έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση μιας δήλωσης κατά του Ισραήλ από έναν συνασπισμό περίπου 30 φοιτητικών ομάδων.

Η ανοιχτή επιστολή κατηγορούσε αποκλειστικά το Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με την Guardian, αρκετοί Αμερικανοί επιχειρηματίες απαίτησαν από το Πανεπιστήμιο να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοιτητών που ανήκουν στους συλλόγους που υπέγραψαν την επιστολή, ώστε να ξέρουν οι μελλοντικοί εργοδότες τους τις απόψεις τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ένας από αυτούς τους επιχειρηματίες είναι ο Μπιλ Άκμαν, CEO της Pershing Square, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες τρομοκρατών πρέπει να το κάνουν ανοιχτά και να μην κρύβονται πίσω από έναν μεγάλο οργανισμό.

Η επιστολή, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή ανέφερε ότι το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για την έκρηξη της βίας, συμπληρώνοντας ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια υπαίθρια φυλακή, χωρίς κανέναν τρόπο διαφυγής.

Ο Τζόναθαν Νίμαν, CEO της αλυσίδας εστιατορίων Sweetgreen, ζήτησε επίσης να αποκαλυφθούν τα ονόματα των φοιτητών πίσω από την επιστολή. «Θα ήθελα να τα γνωρίζω ώστε να μην προσλάβω ποτέ αυτά τα άτομα», έγραψε στο Χ o επιχειρηματίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιστολή δεν ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την παραίτηση των Οφερ, όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο δήλωσε στο CNN άτομο με γνώση του θέματος. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, το ζευγάρι δυσαρεστήθηκε κυρίως από την στάση των μελών της διοίκησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι από εκείνη των φοιτητών.

To Top