Ελλάδα

Παρέμβαση εισαγγελέα για το σύστημα βιολογικού καθαρισμού στη Λάρισα και τη διαχείριση των νεκρών ζώ…

zwa palamas karditsas7

Παρέμβαση εισαγγελέα για το σύστημα βιολογικού καθαρισμού στη Λάρισα και τη διαχείριση των νεκρών ζώων

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας προκάλεσαν οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή που συνδέονται με τη δημόσια υγεία. Τη διερεύνηση όσων περιλαμβάνονται στην παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη αναλαμβάνουν οι εισαγγελείς της Θεσσαλίας.

Το πρώτο σκέλος των παρεμβάσεων αφορά στη ρύπανση του Πηνειού από τη μη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών της Λάρισας, χωρίς ακόμη να έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν λειτουργούν οι Βιολογικοί Καθαρισμοί άλλων πόλεων της Δυτικής Θεσσαλίας και το δεύτερο σκέλος αφορά στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ασφαλή για τη δημόσια υγεία, χωρίς «ολιγωρία ή χρονοτριβή», διαχείριση των νεκρών ζώων που θανατώθηκαν από τις πλημμύρες, όπως μεταδίδει το onlarissa.gr, επικαλούμενο την εφημερίδα «Ελευθερία».

Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα αντλιοστάσια του Βιολογικού Καθαρισμού και το αποχετευτικό δίκτυο στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν κανονικά. Τα εισερχόμενα λύματα καταλήγουν από το αποχετευτικό δίκτυο μαζί με τα πλημμυρικά νερά στον Πηνειό». Θέμα για το οποίο ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάζεται με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαν. Γραφάκο, ο οποίος επισκέφθηκε εκ νέου τον Βιολογικό της Λάρισας από κοινού με τον δήμαρχο, Απ. Καλογιάννη, ενώ χθες αναμενόταν να επισκεφθεί και άλλους Βιολογικούς Καθαρισμούς της Δυτ. Θεσσαλίας, προκειμένου να εξετάσει την εκεί κατάσταση.

zwa palamas karditsas2
Παρέμβαση εισαγγελέα για το σύστημα βιολογικού καθαρισμού στη Λάρισα και τη διαχείριση των νεκρών ζώ... 3

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά σε έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, προς τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή τις καιταστροφικές επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ζωικό κεφάλαιο και της ασφαλούς για τη δημόσια υγεία διαχείρισης των νεκρών ζώων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ως έχουσα την ευθύνη, καλείται χωρίς χρονοτριβή και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να διενεργήσει ελέγχους στις μονάδες και να ενεργήσει για την ασφαλή διαχείριση των νεκρών ζώων. Σημειώνεται ότι από την Περιφέρειας Θεσσαλίας επιταχύνεται η διαχείριση της κατάστασης των νεκρών ζώων μετά και την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης με μονάδα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας.

To Top