Οικονομία

Περικοπές και από τους Ιάπωνες

ΤΟΚΥΟ

ΤΟΚΥΟ

Η καταναλωτική δαπάνη της Ιαπωνίας μειώθηκε τον Ιανουάριο σε αρνητικό ρεκόρ 35 μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αν και κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε αυτή την εξέλιξη σε μεμονωμένους παράγοντες και έσπευσε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο στις ευρύτερες τάσεις κατανάλωσης. Οι δαπάνες των νοικοκυριών τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι και για 11ο συνεχόμενο μήνα. Πρόκειται για μια επίδοση χειρότερη από την πρόβλεψη της μέσης αγοράς για πτώση 4,3% και σηματοδότησε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2021. Η πτώση οφείλεται στις μειώσεις που κατέγραψε η αγορά νέων αυτοκινήτων εν μέσω διακοπών και άλλων προβλημάτων σε εργοστάσια παραγωγής, στους χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας λόγω του ζεστού καιρού και στο πλαίσιο των υψηλότερων δαπανών τον ίδιο μήνα πέρυσι από τις ταξιδιωτικές επιδοτήσεις μετά την πανδημία, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Συμπληρωματικός φόρος στις πολυεθνικές

Στη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή έως 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους ημεδαπούς ομίλους μεγάλης κλίμακας. Το μέτρο ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και αφορά 19 ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων ενώ τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν υπολογίζονται σε έως 80 εκατ. ευρώ. Αλλη διάταξη του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να αναστέλλει για έως 12 μήνες την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πολιτών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Από την Ιρλανδία στην Ελλάδα

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς είναι τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που πραγματοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς από το 2017 και η πρώτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η πρώτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. ευρώ, με έκπτωση 43% στην τιμή διάθεσης, ενώ μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση ήταν η διάθεση του μεριδίου 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα για περίπου 1,1 δισ. ευρώ που μάλιστα επιτεύχθηκε με ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, στο 2,57%. Από τη διάθεση του 27% της Πειραιώς, το ΤΧΣ εισέπραξε 1,35 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΚΕΠΕ, στο καλύτερο σενάριο, όταν ολοκληρωθεί πλήρως η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η απώλεια για το Ταμείο, λόγω της πτώσης των τιμών των μετοχών από τότε που έγιναν οι ανακεφαλαιοποιήσεις μέχρι σήμερα, υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.

Επισήμως από την Currys

Χθες το πρωί ο βρετανικός όμιλος Currys με επίσημη ενημέρωσή του αναφέρει ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως η ΔΕΗ έλαβε άνευ όρων έγκριση από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά της Dixons South East Europe AEVE, της εταιρείας χαρτοφυλακίου του συνόλου των λιανικών δραστηριοτήτων της Currys στην Ελλάδα και την Κύπρο, που διαπραγματεύεται ως Κωτσόβολος». Με βάση την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών για την ιδιοκτησία της οποίας η μάχη μαίνεται, η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του Απριλίου.

To Top