Οικονομία

Πιέσεις για πώληση ή απαγόρευση στις ΗΠΑ

Shou Chew

Shou Chew

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να υποχρεώσουν την κινεζική ByteDance να πουλήσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα το απαγορέψουν από τη χώρα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε μέσα στο Σαββατοκύριακο νέο, αναθεωρημένο σχέδιο νόμου που προβλέπει προθεσμία δώδεκα μηνών ώστε η ByteDance να εκχωρήσει μέσα στο διάστημα αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε αγοραστή που δεν θα είναι κινεζικών συμφερόντων. Η ψήφιση έγινε με διαδικασία εξπρές, καθώς η σχετική ρύθμιση περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Για να γίνει νόμος αυτή η ρύθμιση, θα πρέπει να υπερψηφίσει τώρα την πρόταση και η αμερικανική Γερουσία, με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να θεωρούν πλέον πολύ πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Η Γερουσία αναμένεται να συζητήσει το θέμα μέσα στην εβδομάδα αυτή, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει δηλώσει ότι θα βάλει την τελική υπογραφή σε έναν τέτοιο νόμο εάν πάρει το πράσινο φως από όλο το Κογκρέσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Γερουσία είχε σταματήσει αντίστοιχη κίνηση για να μπει φρένο στο TikTok στις ΗΠΑ, βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο. Τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε αναθεωρημένο σχέδιο νόμου που δίνει μεταξύ άλλων περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση αγοραστή (12 αντί για 6 μήνες), κάτι που, όπως πιστεύεται, προσφέρει πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες υπερψήφισης από τη Γερουσία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει αυτή την κίνηση επειδή ανησυχεί για συλλογή δεδομένων χρηστών της εφαρμογής από την Κίνα. Το TikTok το χρησιμοποιούν σήμερα 170 εκατομμύρια Αμερικανοί, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι σε ηλικία. Οι πολέμιοι του TikTok κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για δυνατότητα της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το TikTok για τη διάδοση προπαγάνδας. Υποστηρίζουν επίσης μεταξύ άλλων ότι η Κίνα χρησιμοποίησε το TikTok για να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Τι λέει η εταιρεία

Η TikTok με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Σου Τσιου έκανε μεγάλη προσπάθεια για να πείσει αμερικανούς γερουσιαστές να μην ταχθούν υπέρ μιας υποχρεωτικής πώλησης, αφού η εταιρεία είναι ξεκάθαρα αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική. Η TikTok έχει υποσχεθεί ότι δεν έχει κοινοποιήσει ούτε θα κοινοποιήσει στο μέλλον προς την Κίνα δεδομένα χρηστών της που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Η ίδια η κινεζική κυβέρνηση έχει παρέμβει κι αυτή στην υπόθεση – που παίρνει και έντονες πολιτικές διαστάσεις –, προειδοποιώντας ότι μια απαιτούμενη πώληση των δραστηριοτήτων ή απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Επίσης έχει στείλει μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει μια τέτοια πώληση από την ByteDance.

Το θερμόμετρο στις διμερείς σχέσεις ανεβαίνει τώρα διαρκώς, με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστείλει την εφαρμογή για πολιτικούς πρωτίστως λόγους και να υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν παρουσίασε ποτέ στοιχεία ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν και να επιβάλουν απαγόρευση πρόσβασης στο TikTok μέσω των καταστημάτων εφαρμογών (app stores) της Apple και της Google στις ΗΠΑ.

Το προηγούμενο διάστημα ενδιαφέρον για πιθανή αγορά του TikTok έχουν εκδηλώσει κορυφαίοι αμερικανοί επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Πρόκειται για πολύ προσοδοφόρο μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τις διαφημίσεις που φιλοξενεί, αφού οι αμερικανοί χρήστες αφιερώνουν σε αυτό κατά μέσο όρο 60 έως 80 λεπτά την ημέρα, έναντι περίπου 30-40 λεπτών που αφιερώνουν στον κύριο ανταγωνιστή που είναι το Instagram.

To Top