Οικονομία

ΠΝΟ: Καταξίωση του ναυτικού επαγγέλματος

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ1

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ1

Τους άξονες δράσεις για το 2024 ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με έμφαση στη σταθερή απασχόληση των ναυτικών με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής σε ένα ποιοτικό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δημόσια δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η καθημερινή διευκόλυνση και ταχεία εξυπηρέτηση στις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η κοινωνική καταξίωση του ναυτικού επαγγέλματος και τέλος, αξιοπρεπή απομαχία, είναι οι βασικές αρχές της ΠΝΟ και οι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί και θα επιδιώξει την υλοποίησή τους, για το 2024. Επίσης η ΠΝΟ ξεκαθαρίζει, όπως και σχεδόν όλα τα σωματεία μέλη της, ότι θα αποτελεί ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα για τα σωματεία της δύναμης της Ομοσπονδίας που μεμονωμένα θα συνδιαλέγονται και θα συμφωνούν με τον νέο Σύνδεσμο Ταχυπλόων & Κρουαζιερόπλοιων και δήλωσε ξεκάθαρα και ρητά ότι δεν πρόκειται να τον νομιμοποιήσουν.

Επανεμφάνιση

της πειρατείας

Ανησυχία προκαλούν το τελευταίο διάστημα, οι αυξημένες απόπειρες πειρατικών επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2012 φορτηγό πλοίο που κατελήφθη στα μέσα Δεκεμβρίου συνεχίζει να κρατείται ανοιχτά της Σομαλίας. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το φορτηγό πλοίο χύδην ξηρού φορτίου Ruen της Navibulgar, χωρητικότητας 41.600 dwt και κατασκευής 2016, είναι το πρώτο πλοίο που κατέλαβαν σομαλοί πειρατές εδώ και χρόνια. Το Ruen ανήκει και λειτουργεί από τη βουλγαρική εταιρεία Navigation Maritime Bulgare JSC (Navibulgar), σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Equasis. Το Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής (MSCHOA), μια υπηρεσία παρακολούθησης, έχει καταμετρήσει έξι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πειρατείας και τρεις απόπειρες πειρατικών επιθέσεων.

Παρέδωσαν τμήματα

της φρεγάτας «Φορμίων»

Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας ολοκλήρωσαν την κατασκευή των τμημάτων (blocks) για την τρίτη ελληνική φρεγάτα FDI HN ΦΟΡΜΙΩΝ, τα οποία από χθες ταξιδεύουν για το ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου θα συναρμολογηθούν στο πλαίσιο της κατασκευής του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Χθες με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της κατασκευής πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Οικονόμου, της πρέσβειρας της Γαλλίας Laurence Auer και άλλων επισήμων, ειδική εκδήλωση στα ναυπηγεία. Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Ναυπηγεία Salamis για την κατασκευή των φρεγατών FDI, δήλωσε ο Stéphane Frémont, αντιπρόεδρος της Naval Group Surface Combatants. Αποκτήσαμε εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις υπογράμμισε ο Γιώργος Κόρος, διευθύνων σύμβουλος της Salamis Shipyards.

To Top