Κόσμος

Ποια είναι η σημασία του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα

gaza6

Ποια είναι η σημασία του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα

Γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα που βρίσκεται στη Γάζα σημειώθηκαν σφοδρές μάχες, με δυνάμεις του Ισραήλ να μπαίνουν στο υπόγειο του κτιρίου και να ισχυρίζονται ότι βρήκαν κρυφό αρχηγείο της Χαμάς.

Το CNN σε σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρει την ιστορία του νοσοκομείου και περιγράφει γιατί είναι σημαντικό στις επιχειρήσεις που διεξάγει ο IDF. Το νοσοκομείο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης και χτίστηκε το 1946 όταν η Γάζα ήταν ακόμα υπό βρετανική κυριαρχία. Θεωρείται από καιρό ως η ραχοκοκαλιά των ιατρικών υπηρεσιών σε όλη την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και έχει πληγεί σε προηγούμενες συγκρούσεις.

Ήδη από τον πρώτο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς το 2008-2009 – σχεδόν ένα χρόνο αφότου η παλαιστινιακή ομάδα κατέλαβε πλήρως την εξουσία, το Ισραήλ ισχυριζόταν ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν καταφύγιο σε τζαμιά, νοσοκομεία και άλλους χώρους πολιτών για να αποφύγουν τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και διευθυντής της Shin Bet, Avi Dichter, είπε το 2009 ότι ήταν «ανοιχτό μυστικό» μεταξύ των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί την Αλ Σίφα για τις επιχειρήσεις της, έναν ισχυρισμό που η Χαμάς αρνήθηκε επανειλημμένα.

Το νοσοκομείο χτυπήθηκε πριν από εννέα χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Γάζας το 2014, ο οποίος καταδικάστηκε έντονα από ανθρωπιστικές και ιατρικές οργανώσεις. Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν την επίθεση του 2014 στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ είπε ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων από τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο έγινε πρωτοσέλιδο ένα χρόνο αργότερα, όταν η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια καταδικαστική έκθεση για τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι μαχητές της Χαμάς ανέκριναν και βασάνιζαν ανθρώπους σε μια κλινική στο Αλ Σίφα.

To Top