Πολιτική

Πολάκης για ανεξαρτητοποίηση Κούλογλου: «Καμία στενοχώρια»

polakis pavlos 1

Πολάκης για ανεξαρτητοποίηση Κούλογλου: «Καμία στενοχώρια»

Θέση για την ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε ο Παύλος Πολάκης.

«Για να ξέρουμε ποιος έφυγε σήμερα!!!

-Αυτός που στοχοποιούσε μονιμως εμενα (φωτο 1)

-Αυτος που έλεγε για ισοπαλία Τσιπρα Μητσοτακη στη ΔΕΘ του 2021 δίνοντας χείρα βοήθειας στον Κυριακο

-Αυτος που έλεγε πως Τραπεζα ή η ΔΕΗ δεν μπορούν να περάσουν στο δημόσιο ,κάτι που συμπεριλήφθηκε τελικά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

(αλλά από τους 53 κλπκλπ δεν το έλεγε κανείς στις ομιλιες τους βέβαια …)

Αυτός έφυγε σήμερα….ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ !»

Ο Παύλος Πολάκης ήταν ο πρώτος που είχε αντιδράσει θετικά και στην προαναγγελία της διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα.

Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον ενότητα να δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως, εξαιτίας του χάσματος που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή μεταξύ της νέας ηγεσίας και των διαφωνούντων προς αυτήν. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να εκτραχυνθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα από μια σειρά παραγόντων και γεγονότων. Στις 11 και 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου (με τον κ. Κασσελάκη να προκρίνει το διάστημα 23 – 25 Φεβρουαρίου 2024), ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δουν το φως της δημοσιότητας και νέες δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» αυτό τον καιρό και αφορούν την αποδοχή του κ. Κασσελάκη στην κοινωνία.

Ο ίδιος πάντως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις όσων διαφωνούν με τις θέσεις και την πολιτική του, ενώ οι πρώτες αποχωρήσεις άρχισαν ήδη να καταγράφονται, όπως για παράδειγμα αυτή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου που σε ανοικτή του επιστολή αναφέρει πως «η κατάσταση στο κόμμα στερείται σοβαρότητας».

Ζητούν πίσω την έδρα του Κούλογλου

Η Κουμουνδούρου του ζητά σήμερα να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή και θυμίζει πως έντονη κριτική ασκούσε και στην ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο βγαίνει ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης και υποστηρίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως όχι, δεν οφείλει ο κ. Κούλογλου να παραδώσει την έδρα, καθώς «δεν εξελέγη με τον κ. Κασσελάκη ευρωβουλευτής, εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «σε λίγο καιρό (σ.σ. τον ερχόμενο Ιούνιο) έχουμε ευρωεκλογές και το θέμα θα λυθεί με την ψήφο του λαού». Ο κ. Φίλης είναι από τα πρόσωπα που έχουν μια μακρά ιστορία στο χώρο της Αριστεράς και βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι συνεργάτες του νέου προέδρου δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς και σ’ αυτόν την έξοδο, όπως έγινε και με τον Στέφανο Τζουμάκα που σημειωτέων, ήταν από τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος.

Η επικείμενη διαγραφή Τζουμάκα

Ο κ. Τζουμάκας υποστήριξε δημόσια πως ο κ. Κασσελάκης «δεν ήρθε τον φέρανε, τίποτε δεν έρχεται από μόνο του. Ήρθε εν γνώσει του Τσίπρα. […] Η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ελέγξουν τις εξελίξεις στο κόμμα. […] Πρέπει να εξετάσουμε θέμα πολιτικής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ». Άμεση ήταν η απάντηση του νέου προέδρου από τις ΗΠΑ, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας ότι αποφάσισε να παραπέμψει τον κ. Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας, και προσθέτοντας με νόημα πως «έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η απορία Τσακαλώτου

Κατόπιν αυτού, ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Ευκλείδης Τσακαλώτος έμεινε με την απορία: «Υπάρχει το “θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος”. Υπάρχει επίσης η “παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας”. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή»… Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διανύει μια από τις δυσχερέστερες φάσεις στην ιστορία του μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, δεχόμενος έντονη αμφισβήτηση από στελέχη που βρέθηκαν απέναντί του κατά την διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας αλλαγής αρχηγού. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα στελέχη που του δίνουν πίστωση χρόνου αν και δεν είναι τόσο εύπεπτη από το εσωτερικό ακροατήριο η αμερικανική κουλτούρα με την οποία έχει εμποτιστεί ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσει η «Ομπρέλα»

Η εσωκομματική τάση της «Ομπρέλας» εστιάζει στην «αποαριστεροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί κριτική, όπως έκανε και στον κ. Τσίπρα, αλλά αυτή τη φορά δείχνει να είναι πιο έντονη. Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στον κ. Κασσελάκη κάνει λόγο για «ένα πρόσωπο εντελώς εκτός πραγματικότητας» που «δεν ήταν ποτέ οργανικό στοιχείο ούτε καν της ελληνικής πολιτικής ζωής» και «δεν είχε συνάφεια και οργανική σχέση με την Αριστερά στη χώρα μας».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έντονη ρευστότητα στην Κουμουνδούρου και οι συσχετισμοί διαρκώς μεταβάλλονται στα όργανα του κόμματος, τα σημαντικότερα εκ των οποίων, όπως για παράδειγμα την Κεντρική Επιτροπή, δεν την ελέγχει ο κ. Κασσελάκης. Το πόσο μεγάλο πρόβλημα θα του δημιουργήσει αυτό, θα φανεί στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Η «μητέρα των μαχών» όπως θα δοθεί στο συνέδριο.

To Top