Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη περιοχή η οποία πλέον μοιάζει μ…

AP23293322093719

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη περιοχή η οποία πλέον μοιάζει με «πυριτιδαποθήκη»

Με «πυριτιδαποθήκη» μοιάζει η Μέση Ανατολή εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα ενώ το Ιράν προειδοποίησε την Κυριακή ΗΠΑ και Ισραήλ ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη αν οι δύο χώρες «δεν τερματίσουν αμέσως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα».

Ήδη έγιναν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και IDF μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι είπε ότι, κατά τη διάρκεια επιδρομής στη λωρίδα της Γαζας για την απελευθέρωση ομήρων σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, ένας ελαφρά και δυο πιο σοβαρά, από αντιαρματικό που εκτοξεύτηκε κατά του άρματος μάχης.

israel army2
Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη περιοχή η οποία πλέον μοιάζει μ... 6

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι «έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον στρατιωτών που επιχειρούσαν δυτικά του φράχτη ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, στην περιοχή Κισουφίμ». Το κιμπούτς Κισουφίμ, στο Ισραήλ, βρίσκεται ανατολικά του Χαν Γιουνίς, στη Γάζα.

Από την πλευρά τους, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι μαχητές της Χαμάς συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες στο εσωτερικό της Γάζας. 

Είναι μια από τις πρώτες αναφορές για αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών στο έδαφος εντός της Λωρίδας της Γάζας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν σε ενέδρα στο Χαν Γιουνίς δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα άρμα μάχης, αναγκάζοντας τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς το έδαφός τους. «Οι στρατιώτες της σιωνιστικής δύναμης διέφυγαν με τα πόδια», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με στρατιωτική παρέμβαση σε όποιον επέμβει στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς

gaza 18
Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη περιοχή η οποία πλέον μοιάζει μ... 7

Η παρέμβαση των ΗΠΑ έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η Ουάσιγκτον έχει στόχο να πείσει τη Χαμάς να απελευθερώσει και άλλους ομήρους.

Η στήριξη προς το Ισραήλ είναι δεδομένη και παραμένει ισχυρή με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν με στρατιωτική παρέμβαση όποιον αποφασίσει να επέμβει στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν στρατιωτικά» εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που θα «προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεν ξεκαθάρισε πάντως, αν η αναφορά του έχει να κάνει με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Στο Ιράν αναφέρθηκε και ο Άντονι Μπλίνκεν από το οποίο ζήτησε να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και να μην ρίχει και άλλο λάδι στη φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Όπως τόνισε στο ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η Ουάσιγκτον «διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή», όπως η Χεζμπολάχ αλλά και η Χούθι.

Ισραηλινές απειλές σε Ιράν και Λίβανο για τη Χεζμπολάχ

israel army 2
Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη περιοχή η οποία πλέον μοιάζει μ... 8

Εκτός από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει και το μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε στην Χεζμπολάχ πως αν αποφασίσει να πάρει μέρος στον πόλεμος που έχει ανοίξει το Ισραήλ με τη Χαμάς, θα το μετανοιώσει πικρά καθώς αυτό θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο μέγεθος», που θα προκαλέσουν «καταστροφή» στο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ απείλησε ανοικτά το Ιράν πως αν σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα τότε ο στρατός θα «χτυπήσει το κεφάλι του φιδιού», όπως το χαρακτήρισε. Επίσης αναφέρθηκε και στη Χεζμπολάχ και τόνισε πως αν ανοίξει μέτωπο τότε το Ισραήλ θα «την εξαφανίσει από προσώπου γης».

Απειλές από το Ιράν για κατάσταση εκτός ελέγχου στην Μέση Ανατολή

hesbolah 1
Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη περιοχή η οποία πλέον μοιάζει μ... 9

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε και αυτός εκ νέου το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του δράση.

Χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «πληρεξούσιο των ΗΠΑ» ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε σε ομιλία του στην Τεχεράνη ότι «αν δεν σταματήσουν αμέσως το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή και η κατάσταση στην περιοχή θα βγει εκτός ελέγχου».

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή και ένα αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα το οποίο αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη από τους Χούθι, μια ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν. Βάση που στεγάζει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ επίσης έχει δεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

To Top