Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Καθαρές αποδείξεις» εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές βλέπει το Συμβού…

gaza 2

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Καθαρές αποδείξεις» εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές βλέπει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Υπάρχουν ήδη καθαρές αποδείξεις, ότι έχουν υπάρξει εγκλήματα πολέμου» στην τελευταία έκρηξη βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα, αναφέρει το συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή του το τμήμα του ΟΗΕ καλεί, όλοι όσοι παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο να δώσουν εξηγήσεις για τα εγκλήματά τους. Τονίζει ακόμα ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι και οι δύο πλευρές στόχευσαν αμάχους και ότι τα «εγκλήματα πολέμου» αφορούν αμφότερες τις πλευρές.

Οι ενέργειες ενόπλων ομάδων από τη Γάζα που σκότωσαν εκατοντάδες άοπλους πολίτες είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Το να παίρνεις ομήρους αμάχους και να τους χρησιμοποιείς σαν ανθρώπινες ασπίδες είναι εγκλήματα πολέμου.

Η ίδια επιτροπή αναφέρει ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία και η ανακοίνωση του Ισραήλ για «πλήρη περικύκλωση της Γάζας». Η παρακράτηση νερού, φαγητού, ηλεκτρισμού και καυσίμων, σύμφωνα με την επιτροπή «θα οδηγήσουν δίχως αμφιβολία σε απώλεια ζωών αμάχων και αποτελούν συλλογική τιμωρία».

Κάλεσε τόσο το κράτος του Ισραήλ όσο και τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες «να τηρούν αυστηρά το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η επιτροπή επισημαίνει ακόμα ότι ο μόνος δρόμος για το σταμάτημα της βίας και την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης είναι να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος με το τέλος της παράνομης κατοχής παλαιστινιακών εδαφών και την αναγνώριση στους Παλαιστίνιους του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού.

To Top