Κόσμος

Πώς η Χαμάς έκρυψε τα σχέδια για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ

israeli soldiers

Πώς η Χαμάς έκρυψε τα σχέδια για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ

Αξιωματούχοι του Ισραήλ παραδέχτηκαν ότι η Χαμάς μπόρεσε να κρύψει τα σχέδια της για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και να πιάσει στον ύπνο της μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, όλα ξεκίνησαν το 2018, όταν έγινε η επιχείρηση «Τροπικό Φρούτο», με στόχο να εγκατασταθούν συσκευές παρακολούθησης στα προπύργια της οργάνωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης στέφθηκε με επιτυχία, όμως οι δυνάμεις του IDF έγιναν αντιληπτές και ξέφυγαν μετά από σφοδρή μάχη. Τότε, οι μυστικές υπηρεσίες θεώρησαν ότι η Χαμάς δεν αντιλήφθηκε τους αληθινούς λόγους, όμως πλέον φέρεται το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Χαμάς βρήκε τις συσκευές και με βοήθεια από το Ιράν μπόρεσε να τις αποδικοποιήσει και να μάθει τις επικοινωνίες του Ισραήλ, χωρίς να προδοθεί.

Έτσι, από το 2018 μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου του 2023 έριχνε στάχτη στα μάτια, ενώ στην πραγματικότητα γνώριζε πότε παρακολουθούνταν, οπότε έλεγχε τι έπρεπε να μαθευτεί, με αποτέλεσμα να παραπλανεί τον αντίπαλο της.

«Κανείς δεν καταλάβαινε ότι η Χαμάς γνώριζε, ούτε η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, ούτε η Σιν Μπετ, ούτε η Μοσάντ» παραδέχτηκε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αν γνωρίζαμε για τη Χαμάς, δεν θα είχαμε αφήσει τα σύνορα αφύλακτα, χωρίς να δράσουμε από ξηράς ή από αέρος», είπε στη συνέχεια.

Επίσης, ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες δεν το είχαν αντιληφθεί αυτό, ούτε το Σώμα Πληροφοριών, ούτε η Σιν Μπετ, ούτε η Μοσάντ. Διαφορετικά, θα είχαμε προετοιμαστεί εάν γνωρίζαμε για την ξαφνική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα είχαμε αφήσει τα σύνορα αφύλαχτα».

To Top