Κόσμος

Πώς η πανδημία ανάγκασε τη γενιά Ζ να σπαταλά περισσότερα λεφτά για να «κάνει φιλίες»

parea1

Πώς η πανδημία ανάγκασε τη γενιά Ζ να σπαταλά περισσότερα λεφτά για να «κάνει φιλίες»

Είναι γεγονός πως η πανδημία έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Ειδικότερα, η γενιά Z, δηλαδή τα άτομα που είναι γεννημένα μεταξύ 1995 – 2010, ήταν στο απόγειο της κοινωνικοποίησής της και αναγκάστηκε για τρία χρόνια να μείνει σε καραντίνα, αποκόπτοντας κάθε φυσική παρουσία με την παρέα και τους αγαπημένους της.

Ήταν φυσικό και επόμενο οι σχέσεις να επηρεαστούν. Κάποιοι χάθηκαν, κάποιοι σταμάτησαν να κάνουν παρέα μεταξύ τους και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια μοναξιά ανάμεσα στους Gen Zers. Το insider.com πήρε συνέντευξη από 23 νέους ενήλικες ηλικίας 21 έως 27 ετών, σχετικά με τις εμπειρίες τους από τη μοναξιά και ανακάλυψε πως τα άτομα αυτής της γενιάς, αναγκάζονται να χαλούν περισσότερα λεφτά, προκειμένου να κάνουν γνωριμίες.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Lynette Ban μετακόμισε στο Όστιν από τη Νέα Υόρκη για να εξοικονομήσει χρήματα. Αλλά τώρα, τρία χρόνια μετά την εξ αποστάσεως εργασία της, έχει δημιουργήσει ένα νέο έξοδο: τις φιλίες. Η Ban υπολογίζει ότι ξοδεύει τουλάχιστον 500 δολάρια το μήνα σε διάφορες συνδρομές και εκδηλώσεις που αποσκοπούν στο να κάνει φίλους και να διατηρεί σχέσεις. «Μετά την πανδημία, άρχισα να δίνω προτεραιότητα σε λέσχες και να συμμετέχω σε οργανώσεις. Εκεί μπορώ να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να χτίσω ένα δίκτυο με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε η Ban.

Η 26χρονη Ban μοιάζει με πολλούς Gen Zers που έχουν περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους εκτός των σχολικών αιθουσών, των γραφείων και άλλων κοινόχρηστων χώρων όπου τόσο συχνά δημιουργούνται offline σχέσεις. Αυτό έχει οδηγήσει, εν μέρει, σε αυτό που ο γιατρός Vivek Murthy αποκάλεσε «επιδημία μοναξιάς».

Ποια είναι η «επιδημία μοναξιάς» που μαστίζει τους νέους

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των νέων. Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 25 ετών ανέφεραν ότι ένιωθαν μοναξιά συχνά, σχεδόν συνέχεια ή συνέχεια κατά τις 30 ημέρες που προηγήθηκαν μιας έρευνας του Δεκεμβρίου 2022, η οποία διεξήχθη από το Harvard Graduate School of Education.

Ο Richard Weissbourd, ψυχολόγος παιδιών και οικογενειών που εργάστηκε για τη μελέτη, δήλωσε στο Insider ότι οι άνθρωποι ηλικίας 18 έως 25 ετών ανέφεραν τη «μοναξιά» περισσότερο από κάθε άλλη δημογραφική ομάδα. «Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία οι νέοι παίρνουν μερικές από τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής τους και χρειάζονται πραγματικά υποστήριξη», δήλωσε ο Weissbourd.

Η μοναξιά δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα και συμβάλλει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της άνοιας, έγραψε ο Murthy σε πρόσφατη έκθεσή του.

parea2
Πώς η πανδημία ανάγκασε τη γενιά Ζ να σπαταλά περισσότερα λεφτά για να «κάνει φιλίες» 5

Η έρευνα του Insider για τη μοναξιά

Οι 20 από τους 23 συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα τώρα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία σε δραστηριότητες, όπως μαθήματα τέχνης και συνδρομές στο γυμναστήριο για να κάνουν φίλους. Με τη σειρά τους, πολλοί δήλωσαν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε προσωπικά έξοδα, όπως ατομικά ταξίδια ή συνδρομές στην τηλεόραση.

Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία των Gen Zers, αλλά ελπίζουν ότι μπορούν να τους αγοράσουν φίλους. Πολλοί νεαροί ενήλικες, ιδίως όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη μοναξιά επιλέγοντας νέα χόμπι και δραστηριότητες για να γνωρίσουν νέους ανθρώπους. «Το να μην έχεις αυτή την κοινωνική εμπειρία στο γραφείο συρρικνώνει τον κοινωνικό σου κύκλο, και ειδικά όταν είσαι νέος, είναι τόσο σημαντικό να έχεις αυτή την ομάδα», δήλωσε ο Matt Schulz, επικεφαλής της LendingTree.

Ο 24χρονος William Cabell δίνει 70 δολάρια το μήνα για συνδρομή σε γυμναστήριο για αναρρίχηση και άλλα 161 δολάρια σε γυμναστήριο ζίου ζίτσου στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Ο στόχος του Cabell και με τις δύο συνδρομές είναι να γνωρίσει νέους ανθρώπους. «Για να κάνεις φίλους, χρειάζεσαι κανονικότητα», δήλωσε ο Cabell.

Εκτός από τα γυμναστήρια, τα καλλιτεχνικά στούντιο έχουν, επίσης, παρατηρήσει αύξηση των επισκεπτών της γενιάς Z. Η Barley Vogel, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Studio Arts Dallas, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεότερων ενηλίκων που παρακολουθούν τα μαθήματα του στούντιο.

Η Rebecca Schweiger, ιδρύτρια του The Art Studio NY, δήλωσε στο Insider ότι οι Gen Zers «παρακολουθούν τακτικά μαθήματα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για αίσθηση κοινότητας και σύνδεσης». Συχνά, οι νεαροί ενήλικες έρχονται μόνοι τους αναζητώντας συντροφικότητα εκτός από την προσωπική ολοκλήρωση, είπε. «Είναι αρκετά σύνηθες για τους ενήλικες μαθητές, να κάνουν φίλους, να κοινωνικοποιούνται, να γνωρίζονται πρώτα στο πλαίσιο της τάξης και στη συνέχεια να συναντιούνται εκτός τάξης», δήλωσε η Schweiger.

parea
Πώς η πανδημία ανάγκασε τη γενιά Ζ να σπαταλά περισσότερα λεφτά για να «κάνει φιλίες» 6

Η περίπτωση της Noureen Shallwani

Η 27χρονη Noureen Shallwani, η οποία εργάζεται για μια εταιρεία τεχνολογίας ομορφιάς, δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι έπρεπε να κάνει μια «κοινωνική επανεκκίνηση» μετά τη μετακόμισή της από το Όστιν στη Φιλαδέλφεια για μια προσωπική εργασία πέρυσι. Η Shallwani μπήκε σε ομάδες του Facebook για να βρει ανθρώπους πρόθυμους να δουν ταινίες ή να βγουν για φαγητό μαζί της. Παρακολουθεί τακτικά μαθήματα πιλάτες για να γνωρίσει κόσμο και κάνει οικονομίες για να αντέξει οικονομικά τις διακοπές της με φίλους.

«Το να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ότι έχουν κάνει μια προπόνηση μαζί, ότι όλοι έχουν περάσει μια εμπειρία μαζί, έκανε τη ζωή λίγο πιο εύκολη», δήλωσε η Shallwani. «Μιλάς μετά, και όλοι λένε: “Να πάμε για ποτό αυτή τη φορά;” ή “Γίνεται μια εκδήλωση στην πόλη, θέλουμε όλοι να πάμε εκεί;”».

genz
Πώς η πανδημία ανάγκασε τη γενιά Ζ να σπαταλά περισσότερα λεφτά για να «κάνει φιλίες» 7

Οι Gen Zers βρίσκουν επίσης φθηνότερους τρόπους για να λύσουν τη μοναξιά

Ορισμένοι Gen Zers δεν έχουν τα χρήματα – ή τη θέληση – να ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια ετησίως σε δραστηριότητες και συνδρομές που αποσκοπούν στη δημιουργία φίλων. Παραδείγματος χάρη, η 27χρονη Lillian Lema δήλωσε ότι πέρασε μια Κυριακή του Αυγούστου τρώγοντας και απολαμβάνοντας μουσική με φίλους στο Peaks Island στο Μέιν. Στη συνάντηση συμμετείχαν τρία άτομα που γνώρισε πέρυσι μέσω μιας εφαρμογής που προορίζεται για να ενθαρρύνει τις σχέσεις.

Η Lema αισθανόταν μοναξιά μετά από έναν χωρισμό, εργαζόταν σε μια υβριδική δουλειά για μια εταιρεία λιανικής πώλησης και ζούσε στο σπίτι. «Το γεγονός ότι είμαι ακόμα σε επαφή με αυτό το άτομο που γνώρισα μέσω μιας εφαρμογής πριν από ένα χρόνο, και μετά τη συστήνω σε νέους ανθρώπους, όπως και αυτή το ίδιο, με κάνει να νιώθω όμορφα», είπε.

To Top