Οικονομία

Πώς «σώζονται» τα αγνώστου ιδιοκτήτη

1697548809 Snea default

Σε πρώτη φάση παρατείνεται για όλους έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 η προθεσμία για  δικαστική διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών που λήγει στο τέλος του 2023. Θα ακολουθήσει ρύθμιση μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης πρώτων εγγραφών σε περιοχές στις οποίες έχει λήξει η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία να δηλωθούν πριν από την οριστικοποίηση.

Επιπλέον, θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν ζητήματα στις ήδη οριστικοποιημένες περιοχές (είναι 36 σε όλη τη χώρα και αφορά 14.484 ακίνητα) για καλόπιστους ιδιοκτήτες μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επίσης, επιτρέπεται στις περιοχές με οριστικοποιημένες εγγραφές η διόρθωση ανακριβούς εγγραφής με φερόμενο ιδιοκτήτη το Δημόσιο, όταν η κυριότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη βασίζεται σε παραχωρητήριο του ελληνικού Δημοσίου.

Το νέο περιθώριο/παράταση (έως τις 30 Νοεμβρίου 2024) δίνει ανάσα και ευχέρεια κινήσεων σε πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας που ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους. Σημειώνεται πως στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Οι αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις στο Κτηματολόγιο ξεπερνούν τις 330.000. Οι βεβαιωμένες ανέρχονται σε 150.000. Μόνο στη Ρόδο είναι 70.000 και στη Θεσσαλονίκη 50.000. Οι λύσεις που προκρίνονται προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα είναι: η ανάθεση καθηκόντων νομικού ελέγχου και καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων σε προϊστάμενο άλλου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποθηκοφυλακείου. Η συμπλήρωση και βελτίωση της διαδικασίας νομικού ελέγχου και διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, ώστε οι σχετικές διορθώσεις να γίνονται στο Κτηματολογικό Γραφείο και όχι στο Δικαστήριο.

To Top