Ελλάδα

Πώς θα ενισχύσετε την ασφάλεια του εξοχικού σας

kamera 1

Πώς θα ενισχύσετε την ασφάλεια του εξοχικού σας

Το τέλος του καλοκαιριού σημαίνει τέλος των διακοπών (ή των μικρότερων ταξιδιών) και επιστροφή στη… ρουτίνα. Για όσους έχουν, όμως, εξοχική κατοικία, σημαίνει και μερικές παραπάνω δουλειές, οι οποίες αφορούν την ασφάλειά της. Ανάλογα, λοιπόν, με το πού βρίσκεται (σε αγροτική ή ημιαστική περιοχή), την απόστασή της από τον μόνιμο τόπο διαμονής, αλλά και από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, υπάρχουν επιπλέον ανάγκες αλλά και επιπλέον λύσεις για την ασφάλεια του εξοχικού.

  1. «Έξυπνες» κάμερες
    Η εγκατάσταση «έξυπνων» καμερών σας λύνει τα χέρια σε πολλά σημεία, καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την κατάσταση της ιδιοκτησίας ανά πάσα στιγμή. Ακόμα κι αν το Internet στην περιοχή δεν είναι αρκετά γρήγορο ή οι σχετικές υποδομές δεν είναι και οι καλύτερες, μπορείτε να επιλέξετε πιο απλά μοντέλα κάμερας. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι το ίδιο: θα μπορείτε να ελέγχετε τον χώρο σας.
  2. Γερές πόρτες και παράθυρα
    Όσο πιο απλή φαίνεται μια πόρτα, τόσο πιο πιθανό είναι να δελεαστεί κάποιος επίδοξος διαρρήκτης. Εγκαταστήστε, λοιπόν, μια εξωτερική πόρτα βαρέος τύπου, με την ανάλογη «έξυπνη» κλειδαριά και ενδεχομένως και με μπάρες ασφαλείας. Αντίστοιχες επιλογές, βέβαια, θα πρέπει να κάνετε και για τις άλλες πόρτες του σπιτιού, όπως και για τα παράθυρα. Ο στόχος είναι ένας: να είσαι όσο το δυνατόν πιο δύσκολη η παραβίασή τους.
  3. Περισσότερα φώτα
    Στις αγροτικές περιοχές ιδίως, με τη δύση του ήλιου ο φωτισμός είναι λίγος. Έτσι, οι διαρρήκτες ή όσοι θέλουν να προκαλέσουν κάποια ζημιά είναι πιο εύκολο να πλησιάσουν και να μείνουν κρυμμένοι. Για να έχει ο χώρος περισσότερο φως, η λύση είναι… περισσότερα φώτα. Μάλιστα, αν επιλέξετε φώτα με ανιχνευτή κίνησης (δηλαδή φώτα που ενεργοποιούνται με κάποια κίνηση), θα έχετε μια ακόμα καλύτερη λύση.
  4. Ενισχύστε τον φράχτη
    Είναι μια σχεδόν «υποχρεωτική» λύση. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να χτίσετε φρούριο με συρματοπλέγματα κ.λπ., αλλά ότι η δουλειά μπορεί να γίνει με τα κατάλληλα κάγκελα, όπως και με τα κατάλληλα φυτά (δηλαδή πυκνούς θάμνους που κρύβουν τη θέα προς το σπίτι και δυσκολεύουν τις κινήσεις σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να σκαρφαλώσει). Μπορείτε, επίσης, να τοποθετήσετε προειδοποιητικές πινακίδες (έστω και ψευδείς) για εταιρεία που φυλάει το σπίτι, για ύπαρξη καμερών κ.λπ.
  5. Σκύλος – φύλακας
    Στο θέμα της ασφάλειας του εξοχικού, ένας σκύλος είναι πολύτιμος συνεργάτης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε εδώ ότι ο σκύλος είναι και κατοικίδιο (όχι «υπάλληλος»), άρα θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι όσο λείπουμε, θα έχει την κατάλληλη φροντίδα (φαγητό, νερό, σπιτάκι). Αν η απόσταση από το εξοχικό είναι σχετικά μικρή, θα πρέπει να το επισκεπτόμαστε μια φορά την εβδομάδα για να φροντίζουμε σχετικά και να ελέγχουμε την υγεία του. Αν η απόσταση είναι πιο μακρινή, θα πρέπει να συνεννοηθούμε με γείτονα ή γείτονες για να μας βοηθήσουν.
  6. Ενημερώστε τους γείτονες
    Ανεξάρτητα από το πόσο πυκνοκατοικημένη ή όχι είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το εξοχικό σας, οι καλές σχέσεις με τους γείτονες αξίζουν διπλά -ιδίως με αυτούς που μένουν μόνιμα στην περιοχή. Είναι αυτοί που μπορεί να δουν παράξενες κινήσεις στην περιοχή, να σας ενημερώσουν για πιθανές ζημιές από καιρικά φαινόμενα, να ρίξουν μια ματιά αν είναι εντάξει ο σκύλος σας -με δυο λόγια μπορούν να είναι τα μάτια σας στην περιοχή. Έτσι, όταν ετοιμάζεστε να επιστρέψετε στην πόλη, καλό θα είναι να ενημερώνετε τους αξιόπιστους γείτονές σας για να έχουν και αυτοί τον νου τους για οτιδήποτε ασυνήθιστο.
To Top