Κόσμος

Πώς το Ισραήλ και η Δύση χρηματοδοτούσαν τη Χαμάς

Πώς το Ισραήλ και η Δύση χρηματοδοτούσαν τη Χαμάς

Αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ, τη φονικότερη εδώ και 50 χρόνια στο εβραϊκό κράτος, πολλοί στη Δύση εστίασαν στη χρηματοδότηση της οργάνωσης από το Ιράν. Αυτό ωστόσο που δεν ειπώθηκε από δυτικά χείλη, σημειώνει η Wall Street Journal, είναι ότι η Χαμάς γέμισε τα ταμεία της και από χρήματα που έδινε το ίδιο το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα.

Η Wall Street Journal στο δημοσίευμά, επικαλούμενη αξιωματούχους και δυτικούς αναλυτές, παρουσιάζει τους τρόπους χρηματοδότησης του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως αναφέρεται, τη τελευταία διετία υπήρξε μια σχετική οικονομική κινητικότητα στον αποκλεισμένο από στεριά, αέρα και θάλασσα παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές, αλλά και νυν και πρώην αξιωματούχους ασφαλείας της Δύσης, η ισλαμιστική ομάδα έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια απομυζώντας την ανθρωπιστική βοήθεια και φορολογώντας την οικονομική δραστηριότητα που προκλήθηκε από το άνοιγμα του εμπορίου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η διεθνής βοήθεια «σχεδιάστηκε για να είναι ανθρωπιστικής φύσης, αλλά τα χρήματα είναι ανταλλάξιμα και αυτό επιτρέπει επίσης στη Χαμάς να εκτρέψει χρήματα από την παροχή στον λαό για υποστήριξη της πολεμικής της μηχανής», δήλωσε ο Άλεξ Ζέρντεν, πρώην ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Επίσης η ισραηλινή κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια επέτρεψε σε περισσότερους Παλαιστίνιους να εργαστούν στο Ισραήλ, δίνοντας τη δυνατότητα στη Χαμάς να αυξήσει τους φόρους στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, αναφέρει η Wall Street Journal, η Αίγυπτος άνοιξε μια εμπορική πύλη στη Γάζα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να εισάγουν και να εξάγουν αγαθά που αντιμετώπιζαν επίσης εισφορές της Χαμάς.

Μετά από παρότρυνση της Ουάσιγκτον, το Κατάρ έδινε δεκάδες εκατομμύρια τον μήνα στη Γάζα. Τα περισσότερα πήγαν σε άπορες οικογένειες και ένα μέρος πήγαινε στους μισθούς των μελών της Χαμάς που εργάζονται στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ένα άλλο μέρος της χρηματοδότησης από το Κατάρ χρησιμοποιούταν από τη Χαμάς για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, σημείωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας της Δύσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε μαχητή της Χαμάς που σκοτώθηκε στο Ισραήλ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου φέρεται να βρέθηκε επιταγή από το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών που υποδείκνυε αμοιβή 1260 δολαρίων, ένας πολύ υψηλός μισθός για τη Γάζα. «Οι κυβερνητικοί μισθοί του θύλακα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το Κατάρ και την Παλαιστινιακή Αρχή», τονίζεται.

Εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Χαζέμ Κασέμ, μιλώντας στη Wall Street Journal, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης, εκτός από το ότι τα οικονομικά της που χρησιμοποιούνται για τη διακυβέρνηση της Γάζας είναι ξεχωριστά από τη στρατιωτική της πτέρυγα.

Αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε ότι η βοήθειά του στη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ και υπόκειται σε αυστηρές διασφαλίσεις. «Στόχος είναι να βοηθήσει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ποιότητας ζωής για τις παλαιστινιακές οικογένειες στη Γάζα», είπε ο αξιωματούχος. H βοήθεια «ελέγχεται από πολλές χώρες και οργανισμούς για να είναι εγγυημένο ότι όλη η βοήθεια φτάνει στους δοκιμαζόμενους πολίτες στη Γάζα».

Το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Ούτε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου

Μια καταστροφική στρατηγική επιλογή

«Η ιδέα ήταν να βοηθήσουμε τη Χαμάς να κυβερνήσει τη Γάζα, έτσι ώστε η Χαμάς να παρέχει κάποιου είδους ήσυχης και υπεύθυνης ηγεσίας και να μην εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Yossi Kuperwasser, πρώην επικεφαλής της έρευνας για τις ισραηλινές στρατιωτικές πληροφορίες. «Αυτή ήταν η λογική πίσω από αυτό, αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Για το Ισραήλ φαίνεται πως η χρηματοδότηση της Χαμάς ήταν μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου για αυτό εξάλλου στο εσωτερικό της χώρας η πλειονότητα χρεώνει στον ισραηλινό πρωθυπουργός μεγάλες ευθύνες για την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Επαναπαυόμενο στις «δάφνες» του και στην τεράστια στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ, η πολιτική ηγεσία, όπως αναφέρουν αναλυτές, υποτίμησε τους κινδύνους και «πόνταρε» στη Χαμάς, εκτιμώντας πως αυτή η στρατηγική θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά για τη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής (Φατάχ), που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ο νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων και αποτελεί τον πολιτικό αντίπαλο της Χαμάς. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Martin Indyk, χαρακτήρισε ως «ύβρι» την στάση της ισραηλινής ηγεσίας, που εκκόλαψε το «αυγό του φιδιού».

Το σκεπτικό του ισραηλινού πρωθυπουργού ξεδιπλώνεται σε μια τοποθέτησή του, το 2019, κατά τη διάρκεια συνάντησης στελεχών του κόμματός του. «Όποιος θέλει να εμποδίσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας—να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη», είχε τονίσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το Foreign Policy και τη Haaretz.

To Top