Ελλάδα

Πόσο αποτελεσματικό «σύστημα» ασφαλείας είναι ο σκύλος

skulos 5

Πόσο αποτελεσματικό «σύστημα» ασφαλείας είναι ο σκύλος

Ένας σκύλος μπορεί να είναι ένας πιστός φίλος, αλλά και μια γραμμή άμυνας και ασφάλειας για εσάς και το σπίτι σας. Όμως, αρκεί ένας (καλά εκπαιδευμένος και φροντισμένος) σκύλος για να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας του σπιτιού μας; Ποια είναι τα όρια των «υπηρεσιών» και τι χρειάζεται γι’ αυτό;

Βασική προϋπόθεση είναι να θυμόμαστε ότι, παίρνοντας σκύλο, δεν παίρνουμε κάποιο «εξάρτημα» για το σπίτι ή ένα παιχνίδι, αλλά έναν φίλο και σύντροφο, ο οποίος παράλληλα μπορεί να βοηθήσει (λιγότερο ή περισσότερο) και στην ασφάλεια του σπιτιού. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτή τη βασική αρχή ή την παραβλέπει, καλύτερα να επιλέξει άλλες λύσεις, άψυχες.

Κατ’ αρχάς, ο συνδυασμός σκύλος – φύλακας… ισχύει. Το τελευταίο που θέλουν οι διαρρήκτες είναι να τραβήξουν την προσοχή. Έτσι, ακόμα και ένα μικρό σκυλάκι που γαβγίζει μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά τους – πόσο μάλλον ένας μεγαλόσωμος και εκπαιδευμένος – καθώς μπορεί να τρομάξει έναν διαρρήκτη ή να δείξει στους γείτονες ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί από τους καλύτερους εκπαιδευμένους σκύλους – φύλακες γαβγίζουν δυνατά και συνεχώς, ακόμα κι αν το μέγεθός τους δεν είναι επιβλητικό.

Επιπλέον, η παρουσία σκύλου για έναν διαρρήκτη μπορεί να σημαίνει «σωματικός κίνδυνος». Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ο σκύλος που έχουμε διαλέξει, ανήκει σε ράτσες πιο μεγαλόσωμες, με ισχυρό ένστικτο προστασίας για την «αγέλη» τους (στην προκειμένη περίπτωση, τους ανθρώπους που τους φροντίζουν) και για τον χώρο τους. Τα ροτβάιλερ, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα ντόμπερμαν, τα κάνε κόρσο είναι λίγες μόνο από τις ράτσες που χαρακτηρίζονται ιδανικές για προστασία. Αυστηρή προϋπόθεση στο σημείο αυτό η επαγγελματική εκπαίδευση από ειδικό: δεν αρκεί να πάρουμε απλώς τον σκύλο, πρέπει να μάθει να διακρίνει τις καταστάσεις κινδύνου, να ξέρει πότε πρέπει να επιτεθεί κ.ά. Ακόμα, επιβάλλεται η εκπαίδευση το σκύλου για να μην είναι εύκολη η απόσπαση της προσοχής του από λιχουδιές που μπορεί να του ρίξει ένας διαρρήκτης ή ακόμα και ο θάνατος, αν του ρίξουν δηλητηριασμένη τροφή.

Επειδή, όμως, ένας αποφασισμένο διαρρήκτης μπορεί να τραυματίσει ή και να σκοτώσει έναν τετράποδο φύλακα, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι πως ναι, ο σκύλος αναβαθμίζει το επίπεδο ασφαλείας ενός σπιτιού, αλλά δεν αρκεί: εκτός από τα «φυσικά» μέτρα προστασίας χρειάζονται και τεχνικά – ο συνδυασμός τους θα είναι αποτελεσματικός.

Και πάνω απ’ όλα, δεν ξεχνάμε τη βασική προϋπόθεση: παίρνοντας σκύλο, αποκτάμε πρωτίστως έναν φίλο και σύντροφο, ο οποίος χρειάζεται τη σωστή φροντίδα και συμπεριφορά.

To Top