Κόσμος

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Στην Ισπανία 74 άνθρωποι 18 εθνικοτήτων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τ…

AP23209821527076

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Στην Ισπανία 74 άνθρωποι 18 εθνικοτήτων που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη χώρα

Συνολικά 74 άνθρωποι, υπήκοοι 18 χωρών, προσγειώθηκαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη μετά την εσπευσμένη απομάκρυνσή τους από τον Νίγηρα με ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, δέκα ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το Airbus A330 της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκε χθες μετά το μεσημέρι στην αεροπορική βάση Τορεχόν, κοντά στη Μαδρίτη, με 16 Ισπανούς και τέσσερις συγγενείς τους, υπηκόους Νίγηρα, διευκρίνισε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το αεροσκάφος, που έφθασε το πρωί της Παρασκευής στη Νιαμέ, παρέλαβε και μετέφερε επίσης πολίτες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας και άλλων δώδεκα χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε μέσω X (το πρώην Twitter) ο υπουργός Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες.

Οι εννέα από τους ανθρώπους που έφθασαν στην Ισπανία είναι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ, επτά των ΗΠΑ και οι υπόλοιποι 32 δέκα κρατών της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας ευχαρίστησε την Ισπανία για «τη βοήθειά της» στην απομάκρυνση Βρετανών με το αεροσκάφος.

Η επιχείρηση, την «επιτυχία» της οποίας εξήρε ο κ. Άλβαρες, αυξάνει σε 47 τον αριθμό των Ισπανών που εγκατέλειψαν τον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα. Άλλοι περίπου είκοσι ισπανοί υπήκοοι δεν ζήτησαν να φύγουν και εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφρικανική χώρα, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο καταδίκασε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, η Ισπανία ανέστειλε τη συνεργασία της με τον Νίγηρα, απαιτώντας για να την αποκαταστήσει την απελευθέρωση του εκλεγμένου προέδρου Μπαζούμ και την «επάνοδο στη δημοκρατία».

To Top