Οικονομία

Πριν και μετά τα μέτρα κατά της ακρίβειας

1697548809 Snea default

Με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα, τα αποτελέσματα στο ράφι ποικίλλουν. Οπως διαπίστωσε έρευνα των «ΝΕΩΝ», στα περισσότερα προϊόντα που επηρεάζονται από τα μέτρα παρατηρείται, πράγματι, μείωση της τιμής στο ράφι. Σε άλλα προϊόντα όμως η τελική τιμή παραμένει ίδια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται ακόμα και αυξήσεις.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα τέσσερα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης δεν σχεδιάστηκαν ώστε να ρίξουν τις τιμές άμεσα σε όλα τα προϊόντα. Αμεσες επιπτώσεις στην τιμή έχουν τα δύο εκ των τεσσάρων μέτρων: ο περιορισμός των εκπτώσεων των προμηθευτών στα σουπερμάρκετ, με στόχο τη μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή, και το πλαφόν στο κέρδος από την πώληση βρεφικού γάλατος.

Τα άλλα δύο μέτρα, που αφορούν την τρίμηνη απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που έχουν δει αύξηση τιμής και την απαγόρευση έκδοσης από τους προμηθευτές πιστωτικών τιμολογίων άνω του 3% του αρχικού για επιστροφές προϊόντων ή φύρας, θα πρέπει να κριθούν σε βάθος χρόνου.  «Οι πραγματικές συνέπειες των μέτρων θα φανούν σε βάθος χρόνου, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες» λέει στα «ΝΕΑ» ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). «Πρώτα θα πρέπει να τελειώσουν τα υπάρχοντα αποθέματα και μετά θα δούμε τα αποτελέσματα, καθώς τα μέτρα αφορούν το εμπόριο χονδρικής».  Ωστόσο, τα δύο εκ των τεσσάρων μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ήδη δείξει κάποια δείγματα γραφής.

Ψαλίδι στις αρχικές τιμές.  Το μέτρο του περιορισμού κατά 30% των εκπτώσεων που κάνουν οι προμηθευτές στα σουπερμάρκετ έχει οδηγήσει σε μια κάποια μείωση τιμών στα προϊόντα υγιεινής και σπιτιού, όπως είναι τα απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, τα καθαριστικά, οι οδοντόκρεμες, τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν, αλλά και οι βρεφικές πάνες.

Το μέτρο αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στις αρχικές τιμές των προϊόντων, καθώς τα σουπερμάρκετ τα προμηθεύονται πλέον με λιγότερες και μικρότερες εκπτώσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως πληρώνουν περισσότερα χρήματα στους προμηθευτές. Ετσι, οι χονδρέμποροι έχουν ρίξει τις δικές τους αρχικές τιμές, με αποτέλεσμα αυτό να αντικατοπτρίζεται και σε μειωμένη αρχική τιμή στα σουπερμάρκετ.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα και χαμηλότερη τιμή στο ταμείο, καθώς τα εν λόγω προϊόντα έχουν σχεδόν μονίμως κάποια προσφορά. Εκ του αποτελέσματος, όπως διαπίστωσαν τα «ΝΕΑ», συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται σε καλύτερες τιμές από ό,τι πριν από την εφαρμογή των μέτρων, όμως άλλα «αντιστέκονται» ή και ακριβαίνουν.

To Top