Κόσμος

Προειδοποίηση από τη Βόρεια Κορέα: Τα γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας μπορεί να προκαλέσουν θερμοπυρηνι…

kim

Προειδοποίηση από τη Βόρεια Κορέα: Τα γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας μπορεί να προκαλέσουν θερμοπυρηνικό πόλεμο

Κατά της Νότιας Κορέας και κατά των ΗΠΑ στρέφεται η Βόρεια Κορέα. Όπως επεσήμανε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το KCNA «τα κοινά γυμνάσια μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θερμοπυρηνικό πόλεμο».

Σε άρθρο της σύνταξής του, το KCNA κατήγγειλε την «Ασπίδα Ελευθερίας Ουλτσί» –έτσι βαφτίστηκαν τα μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του αμερικανικού και του νοτιοκορεάτικου στρατού που άρχισαν χθες Δευτέρα (21/8)–, τονίζοντας πως έχει «επιθετικό χαρακτήρα».

Τα κοινά γυμνάσια ευρείας κλίμακας, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν ως την 31η Αυγούστου, σκοπό έχουν να δοθεί απάντηση στις αυξανόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, χώρας που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με το KCNA και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι ΗΠΑ «κινητοποίησαν στο πλαίσιο αυτής της άσκησης όχι μόνο πολεμικό υλικό και στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στη ζώνη επιχειρήσεων της κορεατικής χερσονήσου, αλλά επίσης διαστημικές δυνάμεις στη χερσόνησο, για πρώτη φορά στην ιστορία». Για αυτόν τον λόγο, επαπειλείται «θερμοπυρηνικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας και χωρίς προηγούμενο» που μπορεί να ξεσπάσει «οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε το πρακτορείο, που συνηθίζει τη ρητορική αυτού του είδους.

Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί γενικά τα κοινά γυμνάσια πρόβες εισβολής στο έδαφός της και έχει απειλήσει επανειλημμένα πως θα ανταποδώσει με «συντριπτικό» τρόπο. Σεούλ και Ουάσιγκτον απάντησαν πρόσφατα στον ίδιο τόνο, διαμηνύοντας πως οποιαδήποτε επίθεση με πυρηνικά όπλα θα σήμαινε «το τέλος» της Βόρειας Κορέας.

To Top