Ότι η δημιουργία τείχους στα σύνορα της χώρας του με τις ΗΠΑ, κάτι που ζητεί επίμονα ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή 24/3 ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από την εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS σχετικά με το αν ο Τραμπ, εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, θα κατασκευάσει αυτό το τείχος, ο μεξικανός πρόεδρος απάντησε «όχι».

«Δεν θα λειτουργήσει», εκτίμησε ο Λόπες Ομπραδόρ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP ζητώντας αντί του τείχους να αλλάξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης.

Όταν ο Τραμπ βρισκόταν στην προεδρία των ΗΠΑ και προσπάθησε να κατασκευάσει αυτό το τείχος, ο Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνάντησής τους του είχε εξηγήσει ότι οι διακινητές είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν τούνελ κάτω από τους ήδη υπάρχοντες φράκτες.

Ο Ρεπουμπλικάνος «έμεινε σιωπηλός, μετά άρχισε να γελά και μου είπε ‘δεν βγάζω άκρη μαζί σας’», εξήγησε ο μεξικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του.

Ο Τραμπ αναμένεται να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, με την παράνομη μετανάστευση να είναι και πάλι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Δημοκρατικό πρόεδρο και την κυβέρνησή του αφού αριθμός ρεκόρ μεταναστών έχουν διασχίσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Λόπες Ομπραδόρ επεσήμανε ότι, έπειτα από αίτημα του Μπάιντεν, το Μεξικό εργάστηκε στις αρχές του έτους για την προσωρινή μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονταν στις ΗΠΑ.

Η μείωση αυτή επετεύχθη επειδή το Μεξικό «πρόσεξε περισσότερο» τα νότια σύνορα του και χάρη στη βοήθεια ηγετών της Κεντρικής Αμερικής, εξήγησε.

«Ωστόσο πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη λύση και όχι μακροπρόθεσμη», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ, προσθέτοντας ότι το Μεξικό επιθυμεί «να ασχοληθούμε με τις βαθιές αιτίες» της παράτυπης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αφιερώνει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να μειώσει τη φτώχεια στη Λατινική Αμερική, να χαλαρώσει τις κυρώσεις εις βάρος της Βενεζουέλας και της Κούβας και να προσφέρει νόμιμο καθεστώς στους εκατομμύρια μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ.

Χωρίς αυτές τις ριζικές μεταρρυθμίσεις «οι ροές των μεταναστών (…) θα συνεχιστούν», υπογράμμισε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Απαντώντας στους Ρεπουμπλικάνους που ζητούν να κλείσουν αμέσως τα σύνορα, ο μεξικανός πρόεδρος υπενθύμισε την αμοιβαία οικονομική εξάρτηση των δύο χωρών. «Δεν θα μπορείτε να αγοράσετε φθηνά αυτοκίνητα, αν κλείσουν τα σύνορα», προειδοποίησε.