Οικονομία

Πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των ναυτικών

1697548809 Snea default

Η απώλεια των τριών ναυτικών του φορτηγού πλοίου «True Confidence», που επλήγη χθες από πυραύλους των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, και η συχνότητα των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ζωής των αθώων άμαχων ναυτικών, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους μια σειρά διεθνών ναυτιλιακών οργανώσεων. Παράλληλα η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές ζήτησε την προστασία των ναυτικών και κάλεσε τη ναυτιλιακή βιομηχανία να εκτρέπει τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μέχρι να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Το «True Confidence» είχε αποπλεύσει από την Κίνα, με προορισμό την Τζέντα και την Ακαμπα, μεταφέροντας προϊόντα χάλυβα και φορτηγά. Ανήκει στη λιβεριανή True Confidence Shipping SA και η διαχειρίστρια εταιρεία του είναι η Third January Maritime, που έχει έδρα τον Πειραιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία είναι ελληνικών συμφερόντων. Επίσης το πλοίο δεν έχει σχέση με κάποια αμερικανική εταιρεία καθώς όπως διευκρινίστηκε ενώ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου ανήκε στην αμερικανική Oaktree Capital Management στη συνέχεια μεταβιβάσθηκε κάτι που δεν «πρόλαβαν» να καταγράψουν οι βάσεις δεδομένων.

Να σημειωθεί τέλος ότι το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας απομάκρυνε και τα 20 μέλη του πληρώματος και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Τζιμπουτί. Νεκροί είναι δύο φιλιππινέζοι υπήκοοι και ένας βιετναμέζος. Δύο άλλοι Φιλιππινέζοι τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά. Το πλοίο παρασύρεται αρκετά μακριά από τη στεριά και γίνονται ρυθμίσεις για τη διάσωσή του, ανέφεραν η πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία σε ανακοίνωσή τους. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των εταιρειών στο Reuters, έχει υπογραφεί συμβόλαιο διάσωσης του πλοίου.

To Top