Οικονομία

Πρόστιμο 561.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία από το υπ. Ανάπτυξης

1697548809 Snea default

Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στη ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, ύστερα από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε 9 από αυτούς (μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος) πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ο,τι λέμε, το εννοούμε. Ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας».

Τα πρόστιμα στις πολυεθνικές εταιρείες άνοιξαν στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε τα πρώτα δύο πρόστιμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ το καθένα, σε αντίστοιχο αριθμό εταιρειών, για αισχροκέρδεια.

Στοιχεία

Μόλις μία ημέρα πριν ο υπουργός κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις το 2023 ανέρχονται στα 12,8 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έτος διενεργήθηκαν 25.267 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 1.865 παραβιάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα 12.806.000 ευρώ και έχουν βεβαιωθεί ή εξοφληθεί 10.149.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Και βεβαίως, σημείωσε, θα βεβαιωθούν και τα υπόλοιπα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση περίπου δύο μηνών μέχρι να φανεί αν θα πληρώσουν τα πρόστιμα οι εταιρείες οι οποίες έχουν υπερβάσεις ή τελικά θα βεβαιωθούν στην Εφορία προς είσπραξη.

To Top