Κόσμος

Προβληματική η κατάσταση των νέων στην Ιταλία – Αυξάνονται οι αιωνόβιοι

italia neoi2

Προβληματική η κατάσταση των νέων στην Ιταλία – Αυξάνονται οι αιωνόβιοι

Η καθημερινή ζωή των νέων στην Ιταλία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας Istat που παρουσιάσθηκε σήμερα. Ειδικότερα, 1,7 εκατομμύριο νέοι, σχεδόν το ένα πέμπτο των πολιτών 15 με 29 ετών, δεν εργάζεται, δεν πάει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο και δεν παρακολουθεί μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Το φαινόμενο αφορά εντονότερα τις γυναίκες (σε ποσοστό 20,5%), τους νέους που ζουν στην Κάτω Ιταλία (27,9%) και εφήβους και νέους ξένης υπηκοότητας (σε ποσοστό 28,8%). Στην Σικελία, σ’ αυτή την κατάσταση «απραξίας» βρίσκεται σχεδόν το ένα τρίτο των νέων μέχρι 29 ετών. Τα ποσοστά των νέων, που δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται, μειώνονται, σύμφωνα με την έρευνα, όσο αυξάνεται το μορφωτικό τους επίπεδο. Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό της ανεργίας των νέων, το οποίο αγγίζει το 18%. Παράλληλα, το 8,8% των νέων, που ζουν στην Ιταλία, βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Πάντα σύμφωνα με το Istat, η Ιταλία φέτος έσπασε ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον αριθμό αιωνόβιων: άγγιξαν τους 22.000, δηλαδή 2.000 περισσότεροι από πέρυσι. Σε ποσοστό 80%, πρόκειται για γυναίκες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των ηλικιωμένων πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται αδιάκοπα στην Ιταλία. Το 2041, οι πολίτες άνω των 80 ετών αναμένεται να είναι πάνω από 6 εκατομμύρια και εκείνοι άνω των 90 ετών 1,4 εκατομμύριο.

To Top